reklama

Množství ozonu nad Českem bude v následujících dnech kolísat mezi normálním a mimořádně nízkým stavem. Ve srovnání s běžnou situací může být ozonu až o pětinu méně.

"V důsledku toho lze zejména dnes a v neděli v poledních hodinách při jasné nebo skoro jasné obloze očekávat hodnoty UV indexu v nížinách na úrovni osm až osm a půl, na horách i mírně přes devět," uvedl ČHMÚ. Běžné polední hodnoty UV indexu se přitom v této části roku pohybují kolem sedmičky, na horách kolem hodnoty 7,7.

Před škodlivými důsledky ultrafialového záření se lidé mohou chránit opalovacím krémem s ochranným faktorem alespoň 30 a použitím slunečních brýlí s UV filtrem.

UV index v Česku měří tři stanice, v Hradci Králové, Košeticích na Pelhřimovsku a Kuchařovicích na Znojemsku. Hodnota UV indexu je podle rozsahu členěná od nízkého stupně rizika (do dvou bodů) po extrémní riziko, kdy index přesahuje 11 bodů.

Ultrafialové záření se skládá ze tří složek - typu A, B a C. UVA záření je zodpovědné za předčasné stárnutí pokožky a proniká sklem. UVB záření způsobuje spálení kůže, avšak neproniká sklem. UVA a UVB jsou příčinou rozvoje různých typů kožní rakoviny. UVC záření na Zemi prakticky nedopadá.

Do Česka se žene studená fronta, která přejde už v noci na pátek a během pátku. Přinese razantní ochlazení, které se pak projeví obzvlášť v sobotu, informuje meteocentrum.cz. V pátek čekejte přeháňky či občasný déšť. Teploty už vystoupí pouze na 19/23 °C, na Moravě ještě může být i 25 °C. V soboru se maximální denní teploty dostanou jen na 17/21 °C. K tomu trochu pofouká vítr, takže s tričkem si možná nevystačíme.

Neděle tak nabídne mnohem více slunečních paprsků, tedy jasno až polojasno. Ruku v ruce s tím se začne podstatně oteplovat, maxima vystoupí na 22/26 °C a v dalších dnech se budou dále navyšovat. Začátek příštího týdne pak nabídne návrat pravého letního počasí. V pondělí do 28 °C a v úterý počítáme se maximy až 29 °C. Právě na úterý se rýsuje příchod další studené fronty.