Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Po sedmi letech policie odkryla obří pojistné podvody, škoda jde do desítek milionů

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Policisté sedm let pracovali na případu rozsáhlých pojistných podvodů. Nyní navrhli obžalovat 133 lidí, kteří 14 pojišťovnám a úvěrovým společnostem způsobili škodu přes 40 milionů korun. Nejvyšší trestní sazbou je deset let vězení.

Podezřelí si nejdříve pořídili úvěrovým podvodem nebo standardní koupí luxusní vozidla. Vedle toho si koupili i levná auta, u kterých uzavřeli pojištění odpovědnosti z provozu vozidla. Takzvaní řidiči - kaskadéři pak levnými auty úmyslně bourali do těch luxusních. Další podezřelí a jejich komplicové následně nehodu nahlásili jako údajní řidiči nebo jako majitelé vozů požadovali proplacení škody od pojišťoven.

"Vozidla pak byla opakovaně bourána a bez větších oprav účelově převáděna na další fiktivní majitele. Zároveň se vyměňovaly registrační značky, aby se zakryly předchozí události a ztížilo se odhalení trestné činnosti. Následně bylo nahlášeno fiktivní odcizení luxusního vozidla a opět vyinkasovány peníze," popsal další průběh podvodů mluvčí pražské policie Jan Daněk.

Doplnil, že v jiných případech si podezřelí brali úvěr nebo pojišťovali vozy, které byly už nepojízdnými vraky a jejichž hodnota neodpovídala výši poskytnutého úvěru ani pojistné částky.

Podezřelí si podle policie za 2000 až 20 tisíc korun najímali na jednání s policií nebo pojišťovnami své příbuzné, bývalé či současné partnery, bývalé spolužáky nebo kolegy z pracovišť.

Témata:  pojišťovny podvod krimi

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 11:50

WHO hovoří o globální pandemii. Obává se šíření ptačí chřipky

Světová zdravotnická organizace (WHO) vyjádřila znepokojení nad šířením ptačí chřipky (H5N1) na nové živočišné druhy a lidi. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy