Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kvůli utonutí chlapce (14) v libereckém bazénu byl obviněn plavčík

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Aqualand Moravia

Liberec - Kvůli utonutí chlapce (14) v libereckém městském bazénu byl plavčík obviněn z usmrcení z nedbalosti, za což mu hrozí až šest let vězení. Další tři mladistvé osoby prošetřuje policie pro podezření z neposkytnutí pomoci.

Nešťastná událost se v městském bazénu stala loni 3. září. Na policii se tehdy obrátil otec dítěte. Chlapec odešel odpoledne do plaveckého areálu s kamarády a domů se nevrátil. Rodina jej ani společně s plavčíky nemohla najít.

Policisté pak s plavčíky důkladně prohlédli celý areál plaveckého bazénu a tělo chlapce objevili v odtokovém potrubí, kam se dostal po násilném odstranění mřížky z atrakce zvané divoká řeka. Tu odstranil chlapec spolu se svými kamarády a proud ho vtáhl dovnitř. Podle pitvy zemřelo dítě na následky udušení.

Plavčíka policie obvinila na základě znaleckého posudku. "Podle něho se otvor sání nedal zpřístupnit bez vynaložení vnější síly. Znalec má za to, že v tomto případě selhal lidský faktor," uvedla mluvčí krajské policie Vlasta Suchánková.

Samostatně pak bude podle ní vedeno trestní řízení se třemi osobami, které jsou blízké věku mladistvých. Jde o kamarády zemřelého chlapce, kteří byli u násilného odstranění mřížky. Jsou podezřelí z činu neposkytnutí pomoci, za což jim hrozí až dva roky vězení. Vyšetřování podle Suchánková ještě uzavřené není. 

Divoká řeka byla po tragédii zhruba půl roku uzavřená, znalec ale nezjistil, že by byla nebezpečná. Pochybení nenalezl ani na straně provozovatele bazénu.

To neplatí pro jiný případ utonutí, který se stal v Liberci v aquaparku Centra Babylon. Bez známek života byl 14. srpna 2014 nalezen muž (32) v dopadovém bazénku atrakce zvané Space bowl. Znalec dospěl k závěru, že tato tragédie je "typickým příkladem komplexního nehodového děje, kdy všechny subsystémy měly na tragédii svůj podíl".

"Nebyla v souladu s legislativními předpisy, organizace bezpečnosti návštěvníků byla z pohledu výsledků znaleckého zkoumání podceněná a nebyla přijata adekvátní bezpečnostní opatření," řekla Suchánková. Z usmrcení z nedbalosti policejní komisařka tak obvinila zaměstnance (64) aquaparku, který měl na bezpečnost návštěvníků dohlížet, ale také firmu, jež provozuje aquapark.

Témata:  utonutí Liberec aquapark

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:02

Rusko zabilo Alexeje Navalného. Putin je nelegitimní prezident, oznámila Rada Evropy

Parlamentní shromáždění Rady Evropy (PACE) jednomyslně přijalo rezoluci, v níž viní ruský stát ze smrti opozičního politika Alexeje Navalného ve vězení a znovu vyjadřuje své přesvědčení, že Vladimir Putin je nelegitimním prezidentem.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy