Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman obdržel kříž "Za zásluhy". Nikdo neví přesně za co

Miloš Zeman
Miloš Zeman
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Bizarnosti kolem prezidenta Miloše Zemana neberou konce. Při příležitosti Dne vítězství dnes na Hradě dostal kříž "Za zásluhy" od Českého svazu bojovníků za svobodu. Jenže ten už dávno není tím, co prezentuje svým názvem. Jeho lidickou pobočku ovládla Jana Bobošíková, členem ¨svazu se stal i mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. A skuteční veteráni nebo oběti války ze svazu naopak utíkají.

První velký skandál kolem Českého svazu bojovníků za svobodu (ČSBS) vypukl loni v srpnu, když se jeho lidickou pobočku rozhodly opustit tři poslední žijící ženy - oběti lidické tragédie. Miloslava Kalibová, Jaroslava Skleničková a Milada Cábová ukončily členství ve svazu na protest proti zvolení nové předsedkyně Jany Bobošíkové. Ta si ze svazu udělala další stupínek své kariéry a natahala do něj i další členy své strany Suverenita.

Letos v březnu vypukl ještě větší skandál. Jeho řady opustil místopředseda Pavel Vratský - veterán od Tobruku. Svaz se snažil zmírnit dopady odchodu svého ctihodného člena a zveřejnil, že je to kvůli vysokému věku. Proti tomu se ale Pavel Vratský (95) vzápětí ohradil a prohlásil, že ztratil důvěru ve vedení svazu.

Jak svazu utíkají skuteční veteráni nebo oběti války, zděšeni tím, kam se ubírá, tak do něj z druhé strany vstupuje čím dál bizarnější spolek lidí. Až na výjimky u nich není vůbec jasné, co mají společného s bojovníky nebo se svobodou. Tak se za Janou Bobošíkovou do svazu stáhl například letos v únoru mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. Loni v prosinci se stal členem i kardinál Dominik Duka.

Dnes přišla další zpráva, která jen dokreslila kuriozity, které se se svazem dějí. Předseda celé organizace Jaroslav Vodička dnes předal Miloši Zemanovi kříž "Za zásluhy". Není ani zcela jasné za jaké zásluhy, ani kdo o udělení kříže rozhodl. Na listině stojí podpis předsedy svazu Vodičky.

Ovčáček udělení kříže Zemanovi nijak obsáhle nekomentoval. Ani jako mluvčí prezidenta, ani jako člen bojovníků za svobodu. Není ani známo, zda letos v říjnu dostanou recipročně od prezidenta medaili Jiří Ovčáček či Jana Bobošíková.

Témata:  Český svaz bojovníků za svobodu Miloš Zeman

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 21:35

V dubnu došlo k celkovému zdražení většiny potravin

V dubnu došlo k celkovému zdražení většiny potravin, které pravidelně monitoruje Český statistický úřad (ČSÚ).

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy