reklama

Štěch sice uvedl, že si živnostníků váží, protože jsou to lidé, co se o sebe umějí postarat, zároveň ale prohlásil, že "mezi skutečnými živnostníky a skutečnými podnikateli je mnoho pseudo-, kteří tam jsou jenom proto, že mají trvale lepší odvodové podmínky. Platí pouze jednu třetinu pojištění zdravotního a sociálního a to je enormně velká výhoda oproti zaměstnancům."

"Nápady kolegy Štěcha k OSVČ nepovažuji za realistické. Jsou jiná důležitá témata: mimo jiné výše mezd, ochrana spotřebitelů a podpora mladých rodin," napsal na twitteru Chovanec.

Proti výroku se dnes ohradila ODS. "Vypadá to, že 'nová' ČSSD přichází se stále stejnými nápady. Zatímco nedávné plány Bohuslava Sobotky zvyšovaly daně kvalifikovaným zaměstnancům s nadprůměrným platem, nyní chtějí zvyšovat daně živnostníkům," uvedl šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura v tiskové zprávě. "Být živnostníkem je podle ČSSD špatné a tato činnost by se měla trestat," dodal. Občanští demokraté by rozdíly mezi zaměstnanci a živnostníky chtěli dosáhnout snížením daní, které platí zaměstnanci.

Na základě analýzy Asociace malých a středních podnikatelů (AMSP ČR) a serveru Podnikatel.cz z předminulého roku dále vyplývá, že OSVČ odvádí na sociálním pojištění v průměru v porovnání se zaměstnanci méně o 53 %, jsou zde nicméně započítány i odvody, které platí za zaměstnance zaměstnavatel. Stejným způsobem se porovnávaly i zdravotní odvody, kde OSVČ platí v průměru méně než zaměstnanec o 41 %.

Nižší odvody jsou podle amsp.cz ale kompenzovány tím, že OSVČ nemá prvních 14 dnů nemoci žádné prostředky plynoucí z nemocenského pojištění, zatímco zaměstnanec pouze první tři dny. OSVČ nemá na rozdíl od zaměstnance proplácenou dovolenou. Zatímco zaměstnanci mají během péče o nemocné dítě nárok na nemocenskou dávku ošetřovné, OSVČ nemohou čerpat ošetřovné. OSVČ musí zaplatit minimální pojistné, i když nemá žádné příjmy.

Při problémech zaměstnavatele mají zaměstnanci nárok na odstupné (navíc běží výpovědní lhůta), zatímco OSVČ mohou skončit ze dne na den a bez peněz. Při zavinění škody činí náhrada škody ze strany zaměstnance maximální 4,5 násobek průměrného měsíčního výdělku, ale drobní živnostníci ručí celým svým majetkem.