Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Štěch mírní svá slova: Moje vyjádření o OSVĆ nebylo namířeno proti živnostníkům

Milan Štěch /ČSSD/, předseda Senátu
Milan Štěch /ČSSD/, předseda Senátu
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) dnes na svou obhajobu, že jeho čtvrteční slova o zvýšení odvodů na zdravotní a sociální pojištění pro živnostníky nebyla namířena proti nim. Oznámil také, že nebude navrhovat zvýšení těchto odvodů na úroveň odvodů zaměstnanců.

Předseda horní komory na čtvrtečním sjezdu odborového svazu Kovo v Olomouci uvedl, že "velká skupina lidí, kteří pracují jako OSVČ, nejsou z národohospodářského hlediska efektivně využiti". Řekl, že mezi živnostníky jsou i ti, kteří pracují na živnostenský list jen kvůli nižším odvodům.

Na tato slova ostře reagoval Karel Havlíček, předseda Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR. "Zdvojnásobit desetině populace České republiky odvody jenom proto, že se někdo domnívá, že mezi nimi jsou i tací, kteří podnikáním skrývají běžný pracovní poměr je neuvěřitelný návrh. Nejde jen o to, že polovina ze všech živnostníků má živnost vázanou, řemeslnou nebo koncesovanou, tedy tím rozhodně nic neskrývají, ale dalších půl milionu OSVČ jsou především drobní obchodníci, majitelé malých koloniálů nebo například ženy, které si vytvořily živnost s ohledem na zvládnutí pracovních i rodinných povinností. Tento návrh je tak přímým útokem proti většině poctivých živnostníků," uvedl.

"Moje vyjádření nebylo namířeno proti živnostníkům, jejich práce si velmi vážím a vždy podporuji zákony, které jim jdou vstříc," uvedl dnes Štěch. Reagoval tím pouze na nerovnost v míře odvodů sociálního a zdravotního pojištění u zaměstnanců a u osob samostatně výdělečně činných (OSVČ) a také na nedostatek pracovních sil.

Předseda Senátu poukázal na to, že rozdíly v odvodech nepřinášejí rovné podmínky pro občany. Ačkoli zaměstnanci přispívají více než OSVČ, důchody jsou vypláceny podle stejných pravidel všem a také zdravotní péče je nároková plošně, poznamenal dnes Štěch. Nechce ale, aby Češi byli ve stáří odkázáni na nízké důchody a chudinské dávky.

"Připomínám, že jsem nepředložil a ani nehodlám předkládat nějaké novely zákonů k této problematice," dodal Štěch.

Vyjádřil obavy z možnosti, že na zdravotní péči a důchody nebude dostatek zdrojů. "Důchodový účet je každoročně v určitém deficitu a také dochází k tomu, že ti lidé, kteří si platí méně, OSVČ, když přijdou do důchodu, tak naříkají, jak nízké a chudinské mají důchody," řekl předseda Senátu později novinářům v Karviné.

Rozdíly tak podle něj není možné vyrovnat tím, že by se snížila míra odvodů u zaměstnavatelů. "Pokud výběry u zaměstnavatelů se sníží, oni by to chtěli, a myslím si, že ve směru k porovnání k těm třeba někdy konkurentům, kteří jsou v řadách OSVČ, by to bylo spravedlivé, ale kdyby se ty odvody snížily, tak nebude ani na tu úroveň důchodů, která je v České republice v současné době. A důchody nejsou na potřebné úrovni," řekl Štěch.

Na šéfa horní komory se snesla kritika včetně návrhů, aby odstoupil z funkce. "Bylo by to poněkud zlé v naší zemi, kdyby člověk za vyjádření svého názoru a vyzvání k diskusi měl být jaksi popotahován a trestán, a doufám, že to je omyl," reagoval Štěch.

Témata:  Milan Štěch OSVČ živnostníci

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy