Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na pražský maraton přišly běhat i známé osobnosti, podpořily tak charitu

Pražský maraton
Pražský maraton
Foto: crestcom.cz

Praha - Na start letošního Pražského maratonu se vedle elitních atletů postavila i řada známých osobností, které podpořily některou ze 45 charitativních organizací, s nimiž závod spolupracuje. Hlavním charitativním partnerem Pražského maratonu jsou Lékaři bez hranic, v jejichž dresu celých dvaačtyřicet kilometrů tradičně bos absolvoval válečný chirurg Tomáš Šebek. ČTK o tom informoval mluvčí závodu Tadeáš Mahel.

Štafetu pro Světlo pro svět, v níž maratonskou trať závodníci absolvovali na čtyřech úsecích, sestavila například poprocková skupina Chinaski. Populární moderátor Dalibor Gondík zase desetikilometrový úsek běžel i ve štafetě společně s reprezentantem ve snowboardcrossu Janem Kubičíkem, šéfem svazu bobařů Martinem Bohmanem a biatlonistkou Lucií Charvátovou.

Ve štafetě pro nadaci Dejme dětem šanci se objevil moderátor Leoš Mareš. Štafetu složenou z účastníků legendárního závodu Běchovice-Praha sestavil Český atletický svaz, za který závodila Petra Kamínková, Ivan Uvízl, Jan Pešava a Róbert Štefko. V dalších štafetách se představili například olympijský vítěz v desetiboji a televizní moderátor Roman Šebrle, triatlonistka Veronika Frintová, člen kapely Wohnout Jiří Zemánek nebo novinářka Nora Fridrichová.

Celý maraton pak zaběhla politička Kateřina Jacques Bursíková či nevidomý běžec Ondřej Zmeškal, oba v dresu organizace Světlo pro svět, která se zaměřuje na prevenci a léčbu slepoty a inkluzi lidí s postižením do společnosti v rozvojových zemích. "Vzhledem k teplu to bylo horší než jindy, ale bylo to příjemné," řekl ČTK Zmeškal, který se svým vodičem dosáhl času okolo čtyř hodin.

Čísla na letošní Pražský maraton si prostřednictvím charitativních organizací zakoupilo 1369 běžců. "Dobročinný rozměr je nedílnou součástí našich závodů. Zakoupit si startovní číslo od charitativní organizace a běžet tak pro dobrou věc je trend, který podporujeme. V loňském roce jsme tímto způsobem umožnili partnerským charitativním organizacím nabídnout běžcům registrace celkem za 7,3 milionu korun," sdělil prezident Organizačního výboru RunCzech běžecké ligy Carlo Capalbo.

Někteří běžci Pražský maraton absolvovali se žlutou stužkou s mottem Uteč předsudkům v rámci akce s názvem Yellow Ribbon Marathon, která chtěla upozornit na problém zaměstnanosti bývalých vězňů.

Témata:  Praha maratony charita Pražský maraton

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:13

Zimní počasí v Česku: Od dopoledne sněží, ústav aktualizoval výstrahy

Do českých hor i nížin se vrátila zima, ve vyšších polohách už od dopoledne sněží. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pátek upřesnil výstrahu před novou sněhovou pokrývkou a mrazem ve vegetačním období. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy