reklama

Odmítáme záměr povinně dosídlovat území našeho státu cizinci. Odmítáme dopustit přeměnu naší země v multikulturní společnost nepřizpůsobivých komunit, jaké vidíme v současnosti ve Francii či Velké Británii. A to ještě nezmiňujeme s masovou migrací spojený dnes už téměř každodenní terorismus," uvedl Klaus na stránkách svého institutu.

Mluvil také o tom, aby se Češi nenechali vydírat dotacemi, protože je vlastně nepotřebují. „Nastal čas začít připravovat odchod naší země z Evropské unie,“ burcuje exprezident.

Jeho slov se chytil také Schwarzenberg. „Náš bývalý prezident Václav Klaus nás vyzývá, abychom zahájili přípravy k výstupu z Evropské unie, která proti nám zahájila řízení v souvislosti s tím, že nechceme v České republice přijmout systém kvót na přijímání uprchlíků. Stávající prezident samozřejmě přitakal a prohlásil, že to je manipulace s naší státností. Zřejmě oba vidí lepší ochranu Českého státu v rámci společenství nezávislých států pod vedením Ruské federace,“ rýpnul si na svém facebookovém profilu.

To je podle něj názor jako každý jiný. „Ale od Václava Klause jako od národohospodáře bych očekával, že si spočítá, kolik by nás stálo, kdyby najednou kolem českých hranic vyrostly celní hranice, kterými by náš nejdůležitější obchod byl zatížen. Investice by u nás samozřejmě prudce upadaly, protože ty směřují pouze do zemí, které disponují velkým trhem, ze kterého bychom ovšem byli z podstatné části vyloučeni,“ udeřil čestný šéf TOP 09 a někdejší prezidentský kandidát.

„Mám jisté pochyby, že vystoupení z Evropské unie může znamenat jakoukoliv výhodu pro Velkou Británii. A to je hospodářská velmoc a ostrov. Lidé v malé zemi uprostřed Evropy, která je obklopena ostatními státy EU, by museli být šílení, aby o tomto výstupu začali byť jen uvažovat,“ dodal Schwarzenberg.