reklama

Štěch mluvil o postupném sjednocení odvodů pro zaměstnance a osoby samostatně výdělečně činné, které odvádějí v porovnání se zaměstnanci jen třetinu zdravotního a sociálního pojištění.

To by podle něj přineslo víc peněz na penze a na zdravotnictví. Přibylo by také „několik desítek tisíc lidí, kteří by chtěli být zaměstnanci", neboť by ubylo lidí, kteří mají živnostenský list jen kvůli nižším odvodům, řekl.

Sociální demokraté se od jeho slov distancovali, úřadující předseda strany Milan Chovanec mluvil o tom, že nepovažuje takovou změnu za realistickou.

A proti je také nový volební lídr ČSSD. „Prohlášení Milana Štěcha mě zaskočilo. My nechceme jít žádným živnostníkům ani OSVČ pracovníkům po krku,“ napsal na twitteru Lubomír Zaorálek.

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek označil už dříve Štěchovo vyjádření za „nehorázné a pobuřující". Podle něj dokládá vládní politiku „co nejvíce omezit, nejlépe znemožnit, soukromé, malé a střední podnikání a změnit systém na několik se státem propojených velkých firem. Všichni ostatní musí být zaměstnaní a závislí". 

Teď Kalousek zareagoval také na slova Zaorálka. „Odkud jste přišel, pane ministře? Vládní strany jdou živnostníkům po krku od začátku mandátu. Z ČR pro ně udělaly 'šikanistán',“ zuří Kalousek.