Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češi jsou s životním prostředím nejspokojenější za 15 let

Člověk může svou činností způsobit katastrofu
Člověk může svou činností způsobit katastrofu
Foto: Pixabay

Praha - V květnovém šetření dotazovalo Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM) sadu otázek týkajících se postojů veřejnosti ke stavu životního prostředí v České republice a místě bydliště.

Lidé v České republice jsou nejspokojenější se životním prostředím za posledních 15 let. Zároveň proti loňsku ubylo lidí, kteří se o životní prostředí zajímají.

Stav životního prostředí v místě svého bydliště hodnotilo kladně 79 procent dotázaných, negativně ho viděla zhruba pětina. V pohledu na životní prostředí celého Česka bylo spokojených 72 procent, opačně se vyjádřila zhruba čtvrtina.

Jako nejhorší vnímali lidé stav životního prostředí v celé ČR hned v roce 2002, kdy bylo spokojených jen 40 procent, v místě bydliště to bylo před sedmi lety s 66 procenty pozitivních hodnocení.

Spokojenost se stavem životního prostředí v místě bydliště i celé zemi podle CVVM stoupá s životní úrovní. "Více nespokojeni jsou obecně lidé žijící ve městech, z hlediska rozložení do krajů především lidé z Prahy, Moravskoslezského a Ústeckého kraje," uvedli autoři průzkumu.

Podobně i zájem o informace týkající se životního prostředí v ČR roste se vzděláním a nižší je u lidí, kteří svou životní úroveň vidí jako špatnou. V květnu se tak o životní prostředí zajímalo 52 procent lidí, 47 procent zájem nemělo.

Následně se respondenti vyjadřovali ke konkrétním oblastem životního prostředí v místě jejich bydliště. Obecně u většiny položek převládá spokojenost nad nespokojeností, výjimkou je hustota silničního provozu, kterou respondenti vnímají jako převážně (62 %) jako problematickou, spokojeno je s ní naopak 38 %, uvedl soc.cas.cz.

Nejkladněji je vnímán stav kvality pitné vody (spokojeno 85 %, nespokojeno 14 %). Vysokou míru spokojenosti vyjadřují respondenti i v případě dostupnosti volné přírody (83 %) a čistoty okolní přírody (81 %). Přibližně dvě třetiny (67 %) hodnotí kladně čistotu ovzduší v místě bydliště. Zhruba stejný podíl respondentů je spokojen s čistotou povrchových vod (60 %) a úrovní hluku (59 %)

Témata:  ekologie průzkumy Češi

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 18:45

Policie brzy uzavře případ Vrbětice. Rakušan řekl, že vyšetřování finišuje

Policie by v květnu mohla uzavřít vyšetřování explozí v muničních skladech ve Vrběticích. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v nedělním vydání pořadu Otázky Václava Moravce potvrdil, že policejní vyšetřování finišuje. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy