Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Islamisti jsou banda idiotů a ignorantů, říká bývalý džihádista

Islámský stát
Islámský stát
Foto: Reprofoto YouTube

Praha - Noman Benotman byl hlavou džihádistické buňky bojující v Afghánistánu proti komunismu s Sovětům. Nyní vede nadaci The Quilliam Foundation zaměřenou na problematiku extremismu a tvrdí, že většina radikálů jsou idioti.

Benotman tvrdí, že život radikálů je prázdný. "Necítí se zakořeněni ve své zemi, necítí se být začleněni ve společnosti. Sami sebe nepovažují za součást společnosti. Proto utíkají k takzvanému Islámskému státu, který jim dává pocit, že jsou součástí něčeho velkého," řekl Blesku s tím, že řada lidí, která se přidala k Islámskému státu, nedokázala ani přečíst Korán.

"Většina islamistů, kteří jdou bojovat, je banda idiotů a ignorantů," dodal. U něj samotného však byla situace jiná. "Pocházím ze zámožné aristokratické rodiny z Tripolisu. Můj děda byl libyjským ministrem obrany. Takže moje rodina není žádná chudičká. Nemluví k vám tedy někdo, kdo byl chudý, a proto sešel na cestu džihádu," uvedl.

K radikálům se přidal proto, že byl proti Kaddáfího režimu. "Vyrostl jsem s nálepkou blbečka z aristokratické rodiny. Nikdy mě to ale nevedlo k tomu, abych se radikalizoval. Otec ze mě chtěl mít podnikatele. V 80. letech byla za Kaddáfího silná islamizace, a tak jsem začal studovat práce myslitelů a islamistů. Kaddáfí byl vlastně islámský Marx," svěřil se s tím, že jeho knihy jsou o fúzi islámu a socialismu, a on bojoval proti té politické ideologii.

Témata:  Islám extremismus Islámský stát

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:13

Zimní počasí v Česku: Od dopoledne sněží, ústav aktualizoval výstrahy

Do českých hor i nížin se vrátila zima, ve vyšších polohách už od dopoledne sněží. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pátek upřesnil výstrahu před novou sněhovou pokrývkou a mrazem ve vegetačním období. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy