Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko přerušilo komunikaci s USA, na koalici bojující v Rakce útočí syrská armáda

Bojová letka RF v Sýrii
Bojová letka RF v Sýrii
Foto: mil.ru

Damašek - Koalice Syrské demokratické síly (SDF), která bojuje proti Islámskému státu (IS), dnes oznámila, že na její pozice v provincii Rakka útočí Asadova armáda. Situaci navíc komplikuje sestřelení syrské stíhačky.

SDF se snaží osvobodit město Rakka, kde má IS hlavní stan. Jejím spojencem je mezinárodní letecká kolice, které velí Spojené státy. Armáda USA potvrdila, že její stíhací letoun F-18 v neděli sestřelil syrský vojenský stroj Su-22, který ale předtím shodil bomby poblíž pozic oddílů SDF.

Mluvčí této koalice Talál Sillo dnes oznámil, že syrské síly proti SDF "zahájily rozsáhlé útoky, při nichž využívají letadla, dělostřelectvo i tanky". SDF podle něj bude nucena reagovat, jestliže tyto útoky neskončí.

Ruské ministerstvo obrany dnes oznámilo, že v oblastech, kde operuje ruské letectvo, bude Rusko považovat jakékoli létající objekty za možné cíle útoku. Rusové přerušují komunikaci s USA používanou dosud k prevenci leteckých incidentů nad Sýrií, a to počínaje dneškem. Americká armáda prý tento kanál před nedělním útokem na syrské letadlo nepoužila.

Rusko hodlá svou protileteckou obranu umístěnou v Sýrii využívat ke sledování všech letadel mezinárodní koalice, která se budou pohybovat západně od řeky Eufrat. Bude se to týkat i bezpilotních strojů.

Témata:  Sýrie Islámský stát ruské angažmá v Sýrii

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Zbyněk Stanjura /ODS/

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.