Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman podepsal nové zákony. Čekají nás velké změny v pohřebnictví a vydávání dokladů

Miloš Zeman, prezident ČR
Miloš Zeman, prezident ČR
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Prezident Miloš Zeman dnes podepsal několik zákonů, které se dotknou nás všech. Provozovatelé pohřebních služeb budou muset mít zvláštní místnost pro případnou úpravu zesnulých, do níž budou mít přístup také pozůstalí. Dle další normy budou lidé moci žádat o vydání občanského průkazu a cestovního pasu ve zkrácené lhůtě.

Novela o pohřebnictví, která nabude účinnosti od druhého měsíce po jejím vydání ve sbírce, zakáže nejlevnější papírové rakve. Pohřební služby budou muset vydávat podrobné faktury.

Předloha zajistí podle ministerstva pro místní rozvoj důstojné zacházení s lidskými těly po smrti. Míří ale třeba i na komerční výstavy o lidském těle. Bude se jich týkat ustanovení, podle něhož nebude možné vystavovat tělo zemřelého bez jeho souhlasu. Změna nastane také u pohřbívání mrtvě narozených dětí do 500 gramů. Nyní se pokládají za odpad. Nově budou moci rodiče rozhodnout o pohřbení ostatků, na rozmyšlenou budou mít čtyři dny.

Zatímco nyní stačí pro vstup do podnikání kurz, po účinnosti vládní novely to bude zkouška. Uchazeč o koncesi s nejméně základním vzděláním bude muset mít minimálně desetiletou praxi, zájemce s aspoň středoškolským vzděláním s maturitou nejméně tříletou.

Novela vymezuje i postihy. Fyzická osoba bude moci dostat za přestupky pokutu až 100.000 korun, právnická až 500.000 korun. V některých případech se předpokládá i odebrání koncese.

Ministerstvo připouští v souvislosti s novelou růst cen jen u takzvaných sociálních pohřbů, které vypravují obce například bezdomovcům a lidem bez dědiců. Hradí je stát.

Doklady do 24 hodin, občanka s čipem

O doklady vydané do 24 hodin budou moci lidé žádat na ministerstvu vnitra nebo na obecních úřadech s rozšířenou působností. Pro hotový dokument budou muset na ministerstvo. V případě dokladů vydávaných do pěti dnů by je lidé mohli převzít i na obecním úřadu, na kterém o dokument požádali.

Za občanský průkaz vydaný do 24 hodin budou muset žadatelé uhradit 1000 korun, u dětí do 15 let bude poplatek poloviční. Poplatek za průkaz vydaný do pěti dnů bude poplatek 500 korun, platba za děti by činila 300 korun. Mnohem vyšší sazby budou úřady vybírat za pasy. Za cestovní dokument vydaný do 24 hodin vyinkasují 6000 korun, za děti do 15 let by rodiče platili za pas 2000 korun. Za cestovní doklad vydaný do pěti dnů budou poplatky činit 3000 korun a 1000 korun pro děti.

Nyní vydávají úřady občanský průkaz se strojově čitelnými údaji a s čipem, nebo bez čipu a rovněž cestovní pasy do 30 dnů. Za pas se platí 600 korun, dětský je za 100 korun. U občanských průkazů bez strojově čitelných údajů je patnáctidenní lhůta, mají časově omezenou platnost. Takzvaný expresní pas je k vyzvednutí do šesti pracovních dnů za 4000 korun, respektive 2000 korun v případě dětí.

Každý čip občanského průkazu bude mít podle záměru takzvaný autentizační certifikát, který bude sloužit ke vzdálené identifikaci občana vůči portálům veřejné správy.

Témata:  pohřebnictví občanský průkaz zákony Miloš Zeman

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy