Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lesy ČR chystají změnu. Chtějí z tendrů vyřadit nekvalitní firmy a omezit vítěze

Lesy
Lesy
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Hradec Králové - Státní podnik Lesy České republiky (LČR) je připraven z nadcházejících miliardových lesnických tendrů 2018+ vyřadit firmy, které dosavadní zakázky neplní kvalitně a není u nich jistota, že novou zakázku zvládnou. Podnik také zvažuje zavést omezení, které by znamenalo, že jedna firma nemůže spravovat víc než 20 procent jednotek, o něž se soutěží. Při představení podmínek tendrů 2018+ to dnes ČTK řekl generální ředitel LČR Daniel Szórád. V minulosti už byly případy, kdy byla dvacetiprocentní hranice překročena.

Podle Szóráda jde o dvě zásadní změny v podmínkách chystaných tendrů, které mají hodnotu lesnických prací dvě miliardy korun a jsou rozdělené na 52 územních jednotek. Podnik chce tendry, které se každoročně týkají asi pětiny území LČR, vypsat ve druhé polovině července.

Vyřazení nekvalitního uchazeče podle Szóráda nově umožňuje zákon o zadávání veřejných zakázek, přičemž Lesy ČR již mají zaveden použitelný systém hodnocení smluvních partnerů. "Pokud dotyčný uchazeč za poslední tři roky neplnil zakázku kvalitně a není předpoklad, že by ji plnil kvalitně v letech budoucích, tak s takovým nemusíme podepsat smlouvu a můžeme ho ze soutěže vyloučit," uvedl Szórád. K vyloučení nekvalitního uchazeče Lesy ČR podle něj budou připraveny i v případě, že by jeho nabídka byla "extra lukrativní".

Zavedení stropu 20 procent jednotek pro vítěze tendrů je podle Szóráda nyní ještě předmětem prověřování a právních rozborů, ale mělo by mít stabilizační a antidumpingový přínos. Lesy ČR zavedením stropu 20 procent podle Szóráda chtějí předejít situaci, že někdo v tendru drtivě zvítězí a Lesy ČR pak budou muset s jedním subjektem podepsat například nadpoloviční většinu zakázek. To s sebou podle LČR do budoucna nese ohrožení kvality plnění zakázek. Záměrem Lesů ČR je, aby omezení platilo i pro celou vlastnickou skupinu, která by byla brána jako jeden uchazeč.

Na druhou stranu by omezení podle Szóráda chránilo i lesnické firmy, protože před soutěží žádná z nich neví, na kolika jednotkách bude úspěšná. "Pro uchazeče může být (velké vítězství) nepříjemným překvapením, kdy bude stát před problémem, jak celou zakázku zabezpečit," řekl Szórád. Upozornil, že vítězné firmě na odstoupených vítězných jednotkách propadají kauce, které jsou v milionech korun.

Například loni se vítězem tendru 2017+ stala skupina Petra, která ze 48 soutěžených jednotek dala nejlepší cenovou nabídku na 15 jednotkách, tedy na více než 30 procentech jednotek. Na třech jednotkách však Petra odstoupila, propadly jí kauce, a soutěže se opakovaly. Hranici 20 procent jednotek překročila v tendrech 2015+ i vítězná firma Uniles ze skupiny Agrofert, která tehdy získala 12 z 57 jednotek.

Nejdrtivější vítězství v tendrech LČR se odehrálo v roce 2011, kdy se soutěžily lesnické práce od 1. ledna 2012 pro celé území Lesů ČR. Ze 117 jednotek tehdy dala na 88 nejlepší nabídku firma Less&Forest, ale nakonec podepsala jen 29 jednotek. V říjnu 2012 Less&Forest zkrachovala.

Z 52 jednotek v tendru 2018+ se bude na 29 soutěžit takzvaná komplexní zakázka. Vítěz soutěže dělá pěstební práce i těžbu a se dřevem následně obchoduje. Komplexní zakázka o odhadovaném objemu 1,6 miliardy korun je nejhodnotnější a firmy o ni mají největší zájem. U deseti jednotek se bude soutěžit zakázka na těžbu s prodejem dřeva v hodnotě prací 26 milionů korun a u 13 jednotek půjde o soutěž pouze na pěstební práce v hodnotě 329 milionů korun.

Při uplatnění stropu 20 procent by tak vítězný uchazeč mohl získat maximálně šest jednotek z komplexní zakázky, dvě z těžební a tři z pěstební zakázky. Lesy ČR zvažují pravidlo, že smlouvy by mohl vítězný uchazeč uzavřít na těch jednotkách, z nichž by vyplýval pro Lesy ČR nejvyšší zisk. Jediným kritériem pro určení pořadí nabídek je cena.

Témata:  Lesy ČR veřejné zakázky ekonomika lesy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:40

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy