Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Česku je stále možné najít sníh. Na sněhovém poli Mapa republiky zůstává až šest metrů

Zima, ilustrační fotografie
Zima, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Trutnov - Ačkoli v Česku panují tropické teploty, na sněhovém poli zvaném Mapa republiky v Krkonoších dosahuje vrstva sněhu stále šesti metrů.

"Odhadovat, kdy sníh na Mapě republiky roztaje letos, je obtížné. Kromě teploty je také důležité množství srážek, ale podle odhadů by mohl poslední sníh v této lokalitě roztát v polovině července," řekla Jana Tesařová ze Správy Krkonošského národního parku (KRNAP).

Správa parku měří množství sněhu na tomto místě pravidelně. Na konci března přístroje ukázaly 950 centimetrů sněhu.

Mapa republiky sice leží na jižním svahu, díky modelaci terénu a větrným proudům se v zimě na tomto místě ukládá velké množství sněhu. Například v zimě 1999/2000 tam bylo 15,7 metru sněhu.

Lokalita je v nejpřísněji chráněné první zóně národního parku a je turistům nepřístupná. Lidé ji mohou sledovat z některých turistických cest, za příhodných podmínek je vidět i z Hradce Králové.

Témata:  Krkonoše sníh počasí

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy