Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čechy drtí letní teploty. Lidé kolabují, úřady zkracují pracovní dobu

Počasí v létě
Počasí v létě
Foto: Pixabay

Praha - Některé úřady a instituce dnes zkrátily kvůli vedru svým zaměstnancům pracovní dobu. Pražští záchranáři dnes zasahovali zatím u 15 případů kolapsu způsobených horkým počasím.

Z práce mohli dřív odejít pracovníci některých ministerstev, správy sociálního zabezpečení, památkového ústavu či vězeňské služby. "Je na ředitelích a vedoucích, aby zvážili uvolnění zaměstnanců z některých pracovních míst. Musí ale zajistit klientský servis. Klientů se tedy dřívější odchod pracovníků nijak nedotkne," řekla k situaci v pobočkách České správy sociálního zabezpečení její mluvčí Jana Buraňová.

Ve 14:00 mohli dnes opustit budovu ministerstva zdravotnictví na Palackého náměstí jeho zaměstnanci. "V horních patrech budovy, kde není klimatizace, dosahuje teplota až 38 stupňů Celsia, proto mohli jít domů zaměstnanci, kteří neměli žádné akutní povinnosti," řekla mluvčí Štěpánka Čechová.

V nedalekém sídle ministerstva práce se pracovní doba kvůli tropickým teplotám podle mluvčího resortu Petra Habáně plošně nezkrátila. Záleželo na jednotlivých vedoucích. Stejně postupovalo i ministerstvo financí. Také v budově ministerstva spravedlnosti ve Vyšehradské ulici zaměstnanci zůstali. "Ke zkrácení pracovní doby jsme přistoupili například loni, ale dnešek není ten případ," sdělila mluvčí Tereza Schejbalová.

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) dnes pustilo domů dříve ty zaměstnance, kteří pracují v místnostech bez klimatizace. "Mohli odejít ve 14:30 - při zachování kontinuity, že alespoň jeden z daného oddělení zůstává," řekl ČTK mluvčí MPO František Kotrba. Zaměstnanci ministerstva kultury končili dnes podle mluvčí Simony Cigánkové ve 13:00.

Ministerstvo zahraničí dnes umožnilo zaměstnancům mít takzvaný home office. Na ministerstvu dopravy mohli zaměstnanci odejít po 13:00, pokud měli splněny pracovní povinnosti a jejich přímý nadřízený to povolil, řekl mluvčí ministerstva Tomáš Neřold. V řadě kanceláří je ale klimatizace, takže zdaleka ne všichni pracovníci této možnosti využili.

Dřív mohli z pracoviště odejít i zaměstnanci Vězeňské služby. "I u nás vedení zkrátilo pracovní dobu v případě splnění všech pracovních povinností," řekla mluvčí služby Petra Kučerová.

Vedra mohou ohrožovat zejména lidi s chronickými nemocemi. Venkovní teplota dnes stoupla ke 34 stupňům Celsia. "Od půl sedmé od rána do půl čtvrté odpoledne evidujeme 15 případů, kde se dá s největší pravděpodobností předpokládat, že šlo o kolaps způsobený horkým počasím," uvedla mluvčí pražské záchranky Jana Poštová. Potíže v horkých dnech mají zejména starší a nemocní, především lidé s kardiovaskulárním onemocněním, vysokým krevním tlakem či dýchacími potížemi. Mohou ale postihnout i zdravé lidi.

Kolapsy v horku způsobuje nedostatek tekutin. Lidé by podle doporučení lékařů proto měli v průběhu dne vypít zhruba tři litry vody, a to postupně a v menších dávkách. Pokud by vypili naráz větší množství, tělo nedokáže vodu zpracovat a rychle ji vypotí. Postupné dávky naopak pomohou tělo zchladit. Dostatek tekutin také potlačuje únavu.

Lékaří doporučují v tropických teplotách omezit pobyt na slunci mezi 11:00 až 15:00, omezit fyzickou námahu, chránit si hlavu pokrývkou, oči brýlemi s UV filtrem a kůži opalovacími krémy s vysokým faktorem. Je vhodné mít na sobě oblečení z lehkých vzdušných materiálů. Batolata na slunce nesmějí.

Témata:  počasí ministerstva zdraví

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 10:02

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě UNRWA

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA). Ta přišla v pondělí s informacemi, že Tel Aviv nikdy nevyjádřil obavy ze zaměstnanců UNRWA, jejichž seznam dostává každoročně od roku 2011.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy