Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vláda bude příští týden řešit doplnění zásob ropy do státních rezerv

Bohuslav Sobotka, Pavel Bělobrádek, Martin Stropnický a Jiří Havlíček
Bohuslav Sobotka, Pavel Bělobrádek, Martin Stropnický a Jiří Havlíček
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Vláda se na svém pondělním jednání vrátí k možnému doplnění zásob ropy nebo ropných produktů do státních zásob, které po kabinetu požaduje Správa státních hmotných rezerv (SSHR).

SSHR v dubnu upozornila, že Česko přestalo plnit evropskou směrnici o výši nouzových zásob těchto produktů. Evropská unie požaduje po státech, které ropu netěží, aby měly zásoby minimálně na 90 dní. Česko má nyní zásoby na 87 dní. S návrhem nesouhlasí ministerstvo financí, materiál je proto předkládán na vládu s rozporem.

Podle návrhu SSHR je možností buď nákup 80.000 tun takzvané sladké ropy, nebo 50.000 metrů krychlových nafty a 26.000 metrů krychlových benzinu. Obě varianty by měly navýšit tuzemské zásoby o necelé čtyři dny. Zmíněný druh ropy navíc v zásobách SSHR chybí. "Preferuji nákup ropy, protože to by nás nestálo ani korunu na nákladech na její skladování," řekl už dříve ČTK předseda SSHR Pavel Švagr.

Správa podle něj totiž má k dispozici kapacitu v nádrži státního správce ropovodů Mero v Nelahozevsi na Mělnicku, za kterou stejně platí pronájem. "Pokud by padlo rozhodnutí nakoupit benzin a naftu, pak bychom potřebovali od vlády dodatečných asi 50 milionů korun ročně na jejich skladování," dodal.

S návrhem na dokoupení zásob nesouhlasí ministerstvo financí. V připomínkách k materiálu resort uvedl, že pokles úrovně nouzových zásob ropy do značné míry odráží specifickou situaci na trhu v roce 2016, která byla způsobena omezením provozu obou rafinérií na českém území. Podle ministerstva se dá se předpokládat, že v letošním roce se průběh zpracování ropy vrátí do normálního stavu. "Navrhujeme tedy případný nákup ropy či ropných produktů prozatím nerealizovat a vyčkat na skutečnost dovozů za rok 2017," uvedlo MF.

Témata:  vláda Správa státních hmotných rezerv ropa

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:40

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy