reklama

V případě jezera Milada je podle Mládka cílem všechno stihnout do konce roku 2017, u jezera Most do konce roku 2019. Ministr upozornil, že převedení majetku neznamená pouze výhody, ale nese s sebou i rizika. "Pokud by tam došlo k sesuvům, je to už odpovědnost nového vlastníka pozemků," uvedl Mládek. Cena, za jakou by se převáděly pozemky třeba pro stavbu restaurací či hotelů, zatím není stanovena.

O převodu pozemků a závazků ze státního podniku Palivový kombinát Ústí (PKÚ) nyní stát vede s obcemi debatu. "Jakákoliv z těch smluv musí být odsouhlasena antimonopolním úřadem," uvedl ministr.

Jezero Most vzniklé zatopením jámy po těžbě uhlí je zatím oficiálně lidem nepřístupné. Radnice by chtěla rekreační lokalitu otevřít veřejnosti v polovině roku 2018. Mostecký primátor Jan Paparega řekl, že město zpracovává nový územní plán, který počítá s variantou úplatného převodu. Jezero Most zatopilo plochu 309 hektarů, po obvodu měří zhruba deset kilometrů a maximální hloubka je 75 metrů.

Jezero Milada se poprvé otevřelo rekreantům před rokem. Chybí tam však zázemí, dokud nebudou pozemky vypořádány, nemůže město nic v okolí stavět. Náklady za údržbu plochy, přítomnost městských strážníků, úklid a podobně za loňský rok podle ústecké primátorky Věry Nechybové činily zhruba dva miliony korun. Na úhradu nákladů se skládaly i obce v okolí jezera jako Chabařovice. Milada má rozlohu 252 hektarů, maximální hloubka je skoro 25 metrů.

S možností trvalého osídlení na rekultivovaných územích stát podle Mládka ve vzdálenější budoucnosti počítá. "Asi by se to ale nemělo uspěchat," řekl.