Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Den vítězství strávil Zeman na ruské ambasádě, přišel také Klaus a Nečas

Miloš Zeman, prezident ČR
Miloš Zeman, prezident ČR
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Prezident Miloš Zeman promluvil k výročí konce druhé světové války na ruském velvyslanectví. Na slavnostní recepci dorazili i exprezident Václav Klaus, bývalý premiér Petr Nečas, současní šéfové komor Parlamentu Jan Hamáček a Milan Štěch (oba ČSSD) či americký velvyslanec v Praze Andrew Shapiro.

Na recepci vedle Zemana promluvil i ruský velvyslanec v Česku Alexander Zmejevskij. Oba politici propojili připomínku druhé světové války s aktuální situací ve světě. "Tehdy se státy s různými ideologiemi a politickými systémy dokázaly povznést nad rozpory, vzdát se druhořadého v zájmu hlavního - porážky společného nepřítele," uvedl Zmejevskij.

Po projevech si ambasador s prezidentem připili bílým vínem a usedli společně ke stolu. Prezidenta přišli pozdravit váleční veteráni i někteří hosté recepce, například Hamáček. Ke stolu si přisedl i Zemanův předchůdce Klaus.

Mezi dalšími hosty na ruské ambasádě byli poslanci Jaroslav Foldyna a Jeroným Tejc (oba ČSSD), bývalý ministr vnitra Martin Pecina, šéf odborů Josef Středula a předseda Strany práv občanů senátor Jan Veleba. Zúčastnily se i osobnosti mimo politické kruhy, například známý šéfkuchař Jaroslav Sapík a skladatel Felix Slováček.

Loni byl český prezident v termínu oslav Dne vítězství v Moskvě, kde se konala na počest padlých velkolepá vojenská přehlídka. Té se Zeman nezúčastnil, přesto jeho cesta do Ruska vyvolala kritiku. Byl totiž jedním z mála evropských státníků, kteří pozvání na oslavy 70. výročí konce druhé světové války v Moskvě přijali.

Předloni Zemana na recepci zastoupil ředitel zahraničního odboru Hynek Kmoníček a kancléř Vratislav Mynář. Banketu se však zúčastnil například exprezident Václav Klaus nebo poslanci a členové ČSSD a KSČM. Řada pozvaných v roce 2014 na setkání nepřišla kvůli ruskému angažmá v krizi na Ukrajině.

Den vítězství se v Rusku slaví 9. května, tedy o den později než na Západě včetně Česka. Sovětská armáda nesla hlavní zátěž bojů proti nacistickému Německu a jeho spojencům a osvobodila většinu území Československa, kde padlo na 140.000 sovětských vojáků.

Témata:  Miloš Zeman velvyslanectví Ruské federace

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 13:25

Zelenskyj přiznal další problémy. Armádě chybí rakety i vybavení

Ukrajině chybí dostatečná vzdušná obrana k tomu, aby dokázala zastavit ruský útok na město Černihiv na severu země, který si vyžádal již deset obětí na životech. Uvedl to ve středu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy