Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na Hradě nám vládne komické duo, rozjel se známý herec

Prezident Miloš Zeman a mluvčí Jiří Ovčáček
Prezident Miloš Zeman a mluvčí Jiří Ovčáček
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – Herec, humorista, scénárista a režisér Milan Šteidler v rozhovoru pro DVTV vzpomínal na počátky dnes již legendárního divadla Sklep. Při té příležitosti se také zastavil u toho, jak se do některých scének pokouší protlačit i stávající politiku. Pozastavil se hlavně u postav prezidenta Miloše Zemana a jeho mluvčího Jiřího Ovčáčka.

Moderátorka Daniela Drtinová se mimo jiné ptala na to, vůči komu se vymezuje dnes, když v minulosti to byl komunismus a socialismus. „Pořád se opájíme zhovadilostí. Nemáme nepřítele, ale pokoušíme se do her dostat i současnou politickou situaci. Já se pokoušel hrát pana prezidenta Zemana, ale zjistil jsem, že po těch komických dvojicích, což má u nás tradici – jako Voskovec a Werich, Suchý a Šlitr, Cimrmani a my dva s Davidem Vávrou – tak přichází v té samé komické tradici další dvojice Zeman – Ovčáček. A to je tak čistý a upřimný humor, že když se to pokoušíte parodovat, tak to vlastně vůbec není možný. Protože nikdy té kvality a pravdivosti, jakou oni v sobě mají, nedosáhnete," vysvětloval Šteidler.

Tento typ humoru prý divadlo i jeho členové dokáží ocenit. „A taky musím říct, že my některé věci v těch našich vystoupeních předvídáme, je to až nebezpečné. Protože David s Ferem Burdou měli nějakou scénku, která se týkala – já nevím, jestli to můžu říct takto ve vysílání. David měl báseň, která říká: na prezidentské standartě tkví se nápis k*nda vítězí. Což je teď pravda. A do půl roku byly na Hradě trenky," s úsměvem připomínal herec.

Na dvojici Zeman-Ovčáček se mu podle jeho slov líbí hned několik věcí. „Mně se líbí ta jejich autentičnost, které málokterá komická dvojice dosahuje. Oni jsou přesvědčení, aspoň tak vypadají, že říkají pravdu, a říkají to tak opravdově, že by jim to vlastně člověk věřil. A to málokdo zahraje. Když není pravda, tak ji hrajte tak, aby to vypadalo, jako že je. To není lehké a v tomhle mají můj obdiv," dodal Šteidler.

Témata:  Miloš Zeman Jiří Ovčáček

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 11:24

Ulici už má. Teď po Putinovi v Rusku pojmenují čtvrť

Podle ruských médií se radnice v Grozném rozhodla pojmenovat čtvrť po ruském prezidentovi Vladimiru Putinovi. Tato čtvrť není úplně nová - vytvoří se oddělením a přejmenováním části stávající čtvrti, která je v současnosti nazývána po Šejchu Mansúrovi.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Andrej Babiš

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí.