Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kybernetické útoky zasáhly také Česko

Práce s PC, ilustrační fotografie
Práce s PC, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Praha – Nová vlna kybernetických útoků, o které dnes informují společnosti z Ukrajiny, západní Evropy i USA postihly také Českou republiku.

Česko je aktuálně devátým nejvíce zasaženým státem. ČTK to před 20:00 sdělila antivirová společnost Eset. Útoky, které odpoledne postihly Ukrajinu, se začaly šířit do dalších zemí. „Ukrajina hlásí mimořádné výpadky IT v bankovním sektoru, energetických rozvodných sítích a poštovních společnostech. Mezi významně postiženými zeměmi je i Itálie, Izrael, Srbsko, ale také země střední a východní Evropy včetně České republiky," uvedl Eset.

Mezi zasaženými zeměmi je také Španělsko a Indii. Hackeři podle Esetu žádají od svých obětí platbu 300 dolarů (zhruba 7000 Kč), jinak napadená zařízení neodšifrují.

Škodlivý software se podle Esetu šíří podobně jako vyděračský program WannaCry, jehož útok zasáhl před více než měsícem zhruba 200 milionů počítačů, a navíc využívá nástroj pro vzdálenou instalaci a spouštění libovolných aplikací.

„Škodlivému kódu stačí, aby infikoval jediný počítač a dostal se tak do firemní sítě, kde pak malware může získat administrátorská práva a šíří se do dalších počítačů," uvedl analytik Esetu Robert Lipovský.

Kyberútoky odpoledne ohlásila Ukrajina, tamní ministerstvo vnitra je označilo ze největší v historii země. Počítačoví piráti napadli desítky ukrajinských podniků a institucí a také banky. Podle zpravodajských agentur se terčem útoku stala i ruská ropná společnost Rosněfť, dánský provozovatel lodní přepravy A.P. Moller-Maersk, britská reklamní společnost WPP či francouzský dodavatel stavebních materiálů Saint Gobain.

Témata:  hackeři kybernetická bezpečnost Česká republika počítače

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy