Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Stropnický dnes udělil desítky nejvyšších vyznamenání

Martin Stropnický
Martin Stropnický
Foto: Michal Kalášek, EuroZprávy.cz

Praha - Téměř šest desítek nejvyšších vyznamenání v resortu obrany udělil dnes ministr Martin Stropnický při příležitosti Dne vítězství při během slavnostního aktu v památníku na pražském Vítkově. Obdrželi je vojáci současní i ve výslužbě, odbojáři nebo příslušníci někdejších Pomocných technických praporů. Řada vyznamenaných obdržela ocenění in memoriam. Ministr také udělil pamětní odznaky účastníka Květnového povstání českého lidu.

Ve svém projevu ocenil pevnou vůli i odvahu vyznamenaných. "Spektrum toho, co jste dokázali, je široké," řekl. Připomněl, že vyznamenání udělí i současným vojákům, kteří například zachránili lidský život při autonehodě. "Výjimečné činy nejsou vyhrazeny jen takzvaným velkým okamžikům, příležitost je vykonat se může otevřít komukoli, kdykoli a kdekoli," pronesl.

Za záchranu lidského života obdrželi záslužný kříž ministra obrany III. stupně poručík Richard Ertl a Jan Havelka. Při návratu ze služební cesty se stali svědky dopravní nehody, při níž se těžce zranil člověk, kterému poskytli první pomoc a udržovali ho při vědomí až do příjezdu záchranné služby.

Kříž obrany státu ministra obrany obdržel účastník zahraničních misí OSN V Libérii a Iráku major Ivan Gerát. In memoriam udělil ministr toto vyznamenání například podplukovníku Jaroslavu Boháčovi, který byl za první světové války členem československých legií v Rusku a ve Francii, za nacistické okupace byl odsouzen a zemřel ve vězení na následky trýznivých výslechů. In memoriam obdržel ocenění také generálmajor František Bürger-Bartoš, zakladatel odbojové skupiny "Bartoš", který během květnového povstání 1945 působil jako náčelník štábu Vojenského velitelství Velké Prahy.

Záslužný kříž I. stupně obdržel Karel Klinovský z Velitelství výcviku - Vojenské akademie, a to za zásluhy při přípravě jednotek do zahraničních operací. Do hodnosti plukovníka ve výslužbě byl povýšen lékař Ivan Jeřábek, který působil mimo jiné v české polní nemocnici v irácké Basře.

Témata:  Martin Stropnický Ministerstvo obrany České republiky Armáda České Republiky

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 8:21

Česká televize odhalila jména všech deseti účastníků letošní StarDance

Jména všech deseti účastníků podzimní třinácté řady StarDance jsou známá. Česká televize ve středu na sociálních sítích odhalila jména pěti mužů, kteří se objeví na parketu. Už v pondělí prozradila, jaké slavné ženy budou usilovat o titul královny tanečního parketu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy