reklama

Palác Dunaj - pětipatrový dům ve stylu konstruktivismu, který na rohu Národní a Voršilské ulice stojí od roku 1930, využívala Eurovia od roku 1958. Nový vlastník plánuje modernizaci při zachování historické hodnoty budovy. "Rádi bychom jí architektonicky vrátili původní význam, aby se znovu stala prestižní adresou," uvedl spolumajitel a šéf společnosti Zeitgeist Asset Management Peter Noack.

"Palác Dunaj jsme se rozhodli nabídnout k prodeji z důvodu výstavby našeho nového sídla v Praze 4 Krči, které bude lépe odpovídat našim potřebám," uvedl předseda představenstva skupiny Eurovia Martin Borovka. Společnost bude mít v nové budově kromě administrativních ploch technologické a laboratorní centrum a školicí středisko. Stěhovat by se měla na začátku příštího roku.

Hodnotu transakce ani jedna ze stran nezveřejnila. Pravděpodobně půjde o částku v řádech nižších stovek milionů korun, píšou HN. Palác Dunaj se nachází v jedné z nejdražších lokalit v Česku. Dokazuje to i cena, za kterou město v roce 2005 prodalo parcelu v přímém sousedství paláce. Investor za pozemek na rohu Národní třídy a Mikulandské ulice, který dlouho sloužil jako parkoviště, tehdy zaplatil 183 milionů korun, připomíná deník. Aktuálně na něm společnost Sebre dokončuje výstavbu projektu Palác Národní.

Skupina Eurovia působí v Česku a na Slovensku, loni jí meziročně klesl hrubý zisk o 26,8 procenta na 657 milionů korun. Na konci loňského roku zaměstnávala 2833 lidí. Vlastníkem firmy je od roku 2006 francouzská Eurovia, která patří do světového koncernu Vinci.