Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česko je oficiálně bez ptačí chřipky, obchod s drůbeží by měl být brzy obnoven

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha - Česko je k 23. červnu oficiálně bez ptačí chřipky, uplynuly tři měsíce od likvidace posledního ohniska nákazy. ČTK to dnes oznámil mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček. Veterináři očekávají, že padnou omezení pro obchod s drůbeží, která zavedly některé státy mimo Evropskou unii.

Minulý pátek to byly tři měsíce ode dne likvidace ohniska ptačí chřipky v Poseči na Karlovarsku. "Ohnisko v malochovu drůbeže v Poseči bylo vyhlášeno 22. března 2017. Od tohoto data již k žádnému novému potvrzení nákazy v chovu na území České republiky nedošlo," uvedl Vorlíček. Česká republika to oznámila Světové organizaci pro zdraví zvířat (OIE) a získala zpět takzvaný prostý nákazový status.

Dovoz drůbeže a drůbežích produktů z Česka kvůli ptačí chřipce postupně omezilo devět států mimo EU. "Věříme, že poté, co bude Česká republika oficiálně opět bez výskytu ptačí chřipky, dojde ze strany třetích zemí v brzké době ke zrušení omezení, pro něž již nebude opodstatnění," uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád. Veterináři o tom vedou jednání, už k 26. dubnu dohodli zmírnění omezení ze strany Ruska, jehož trh je významný zejména pro české vývozce násadových vajec.

Od začátku letošního roku bylo na území České republiky postupně vyhlášeno celkem 39 ohnisek ptačí chřipky v chovech. Virus byl ve stejném období potvrzen také u 52 volně žijících ptáků v celkem 13 krajích. V Česku kvůli chorobě veterináři utratili zhruba 100.000 ptáků. Na kompenzaci výdajů za ptačí chřipku plánovalo ministerstvo zemědělství dát 70 milionů korun, za odškodňování chovatelů a náklady spojené s chorobou chystal stát také žádost k Evropské komisi o více než 44 milionů.

Ptačí chřipka se v Česku letos objevila po deseti letech, zasáhla i řadu dalších evropských zemí. Kvůli nákaze bylo nutné utratit v Evropě miliony kusů drůbeže včetně velkých komerčních chovů. Ptáci měli téměř výlučně virus H5N8, u kterého se dosud neprokázal přenos na člověka.

Témata:  ptačí chřipka státní veterinární správa

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 8:44

Izrael v noci zaútočil na Írán, tvrdí tisk

Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho víkendový útok.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy