reklama

Akademik Jiří Drahoš by v žádném případě nejmenoval vládu, kterou by byť jen podpořila KSČM. Odpověděl také na dotaz, co si myslí o směřování Ruska v souvislosti s ukrajinskou krizí. "Držím palce Rusům, aby směřovali k demokracii, ale putinovské Rusko včetně anexe Krymu nepovažuji za demokratický stát," uvedl v diskusi. 

Odmítl, že by bez souhlasu vlády přijal pozvánku Sudetoněmeckého krajanského sdružení. Pokud by však vláda o to stála, setkání by se zúčastnil. Sjezdu se letos zúčastnili ministr kultury Daniel Herman a šéf lidovců Pavel Bělobrádek (oba KDU-ČSL), nikoliv však z titulu členů vlády. 

Tazatelka z publika se Drahoše zeptala, zda by Česko přeci jenom nemělo projevit solidaritu se západními zeměmi a zda by nemělo přijmout několik uprchlíků. "„Přijmout tady nějakých 2 600 z bezpečnostního hlediska prověřených uprchlíků nebo migrantů by neměl být žádný problém. Samozřejmě po zkušenosti z minula si kladu otázku, kolik by jich tady vlastně zůstalo,“ řekl Drahoš.

Čelil také otázce, jaký je jeho názor na protikomunistický odboj bratří Mašínů. „Je to vzdálená historie. Každý má právo na odpor proti totalitnímu režimu a tak taky beru tehdejší akci bratrů Mašínu. Detaily neznám. Ale respektuji právo postavit se totalitnímu režimu,“ uvedl prezidentský kandidát, jehož momentálně favorizují průzkumy veřejného mínění. 

Negativně se postavil k možnosti vypsání referenda o vystoupení z EU. Divák se ještě dotázal, zda by se proti referendu postavil i v případě, kdyby ho prosazovala vláda v čele s premiérem. To Drahoše zaskočilo. Prý by se snažil vládu i premiéra přesvědčit, že o některých záležitostech není vhodné hlasovat v referendu. Jako příklad uvedl právě členství v EU nebo členství v NATO. 

Drahoš se rozhovořil i na téma vztahu Česka a Unie. "Naši politici v Bruselu mnohdy raději mlčí a pak přijedou zpátky, stěžují si, co nám Brusel všechno diktuje," domnívá se Drahoš. Namísto toho by prý měli českým občanům vysvětlovat náš přínos, který Česku z členství v Unii plyne. 

Vyjádřil se také na adresu bývalého prezidenta Václava Havla: „Považuji ho za nejlepšího prezidenta ČR, kterého naše vlast doposud měla. Vážil jsem si ho a respektoval.“ Pro své vlastní zvolení vnímá jako důležitý aspekt přesvědčení některých voličů Miloše Zemana, aby teď volili jeho. "Volili jsme Miloše Zemana, ale už bychom to neudělali," sdělil publiku Drahoš co slýchává od některých lidí při svých výjezdech do regionů.