Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vyšší mzdy pro zdravotníky? Němeček souhlasí

FN Brno, Klinika dětské chirurgie, ortipedie a traumatologie
FN Brno, Klinika dětské chirurgie, ortipedie a traumatologie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Zástupci nemocnic se dnes shodli s ministrem Svatoplukem Němečkem (ČSSD) na tom, že vláda musí dát peníze zdravotnickým zařízením, aby mohly platy růst o deset procent.

Zaměstnancům mají přidat všechny nemocnice, státní, akciové společnosti i soukromé. Ve fakultních a státních nemocnicích ministerstvo navýšení platů nařídí, v krajských nemocnicích by ho mělo zaručit memorandum, které chce premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) podepsat s kraji. V soukromých nemocnicích bude navýšení zajištěno cestou úhradové vyhlášky.

"Pokud skutečně má být zrealizováno rozhodnutí koalice o desetiprocentním navýšení platů v lůžkových zdravotnických zařízeních, tak je potřeba, aby stát velmi výrazně zvýšil platbu za státní pojištěnce. Náš minimální odhad je na čtyřech miliardách korun, jinak by to muselo jít na úkor péče pro pacienty, což si neumím představit," řekl ministr.

Pokud by měly nemocnice dostat peníze i na další rozvoj, je požadovaná částka ještě vyšší. Němeček navrhuje pro příští rok růst odvodů státu za každého z téměř šesti milionů státních pojištěnců, což jsou děti, důchodci či nezaměstnaní, na 1007 korun, systém by tak získal navíc 9,88 miliardy korun.

Státní nemocnice letos po zvýšení odvodů státu tabulkové platy zvýšily, aniž omezily osobní ohodnocení či odměny, řekla za Asociaci nemocnic, která sdružuje 20 státních nemocnic, ředitelka Nemocnice Na Bulovce Andrea Vrbovská. Pokud by stát na navýšení platů od ledna 2017 neposlal v odvodech peníze, zvýšily by se sice opět tarify, musely by se ale omezit motivační složky platu, dodala.

Pokud se mají zastavit odchody lékařů a sester z nemocnic, musejí zaměstnanci dostat perspektivu, řekl za Asociaci českých a moravských nemocnic, sdružující na 120 regionálních nemocnic, Stanislav Fiala. Vláda by se podle něj měla zavázat, že v dalších třech letech stoupnou platy vždy o deset procent.

Témata:  zdravotnictví nemocnice Svatopluk Němeček

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy