Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Poslední možnost: Dnes je konečný termín pro odevzdání přiznání daně z příjmu

Daně, ilustrační fotografie
Daně, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Dnes je konečný termín pro odevzdání a uhrazení daně z příjmu za loňský rok pro poplatníky, kteří využívají služeb daňového poradce nebo podléhají povinnému auditu.

Do čtvrteční půlnoci podle údajů Finanční správy lidé podali 2,6 milionu daňových přiznání, tedy stejně jako loni. Z toho bylo 2,19 milionu přiznání k dani z příjmu fyzických osob a 410.000 k dani z příjmu firem.

Letos lidé letos odevzdali v prvním termínu do 3. dubna 1,94 milionu daňových přiznání k dani z příjmu za rok 2016. Elektronickou formu podání zvolilo 14 procent fyzických osob a 89 procent firem. V bezsankční lhůtě do 10. dubna lidé podali 2,27 milionu přiznání.

Mezi výhody využití služeb daňových poradců patří například to, že podnikatelům nehrozí pokuty za špatně vyplněné nebo chybně odeslané formuláře. Poradce rovněž ručí za včasné odevzdání přiznání, odpovědnost ovšem již nemá v případě placení daně.

Daňová poradkyně společnosti TaxVision Blanka Štarmanová upozornila, že podstatné je datum 12. července. V případě, že se totiž samotné podání daňového přiznání opozdí pouze o pět pracovních dnů, žádné sankce nehrozí.

Následné sankce za každý den prodlení činí 0,05 procenta ze stanovené daně. Maximální postih je pět procent z daně či 300.000 korun. Pokud daňové přiznání není odevzdáno vůbec, a to ani po výzvě úřadu, pokuta bude pět procent ze stanovené daně, minimálně 500 korun. Pokuty pod 200 Kč finanční úřad nevyměřuje. U placení daně za každý další den naskakuje úrok z prodlení, který aktuálně činí 14,05 procenta z výše dlužné daně za rok.

Témata:  daně podnikatelé firmy

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Zbyněk Stanjura /ODS/

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.