Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak velké sucho nás čeká? Čeští vědci spustili nový web

Vodní osvěžení v ZOO Zlín
Vodní osvěžení v ZOO Zlín
Foto: MiZ, EuroZprávy.cz

Brno - Brněnský Ústav výzkumu globální změny Akademie věd ČR spustil web, na které veřejnost najde informace o suchu. Vědci pracují s pěti předpovědními modely a každý den aktualizují předpověď pro celou republiku.

Předpovědi využívají především zemědělci a je užitečná i pro všechny ostatní, kteří s vodou pracují. Vědci však upozorňují, že se může stát, že jednotlivé předpovědní modely se od sebe výrazně liší, řekl ČTK jeden z tvůrců projektu Petr Štěpánek.

Předpověď míry sucha se liší především ve dnech nestabilního a často se měnícího počasí. Sucho se na mapě vyjadřuje sedmistupňovou škálou. Někdy se při složitějších povětrnostních situacích může stát, že pro některé oblasti se předpověď liší až o několik stupňů dané škály, která pracuje s procentuální odchylkou od průměrného stavu v letech 1961 až 2010.

"V některých situacích je počasí velmi variabilní a obtížně předpověditelné, proto se nespoléháme pouze na jeden, ale na pět předpovědních modelů. Jsou to ty, které se ve světě hojně používají. Tři jsou veřejně dostupné a další dva, které mají o něco větší úspěšnost, získáváme na komerční bázi díky podpoře Akademie věd ČR a ministerstva zemědělství a spoluprací se Státním pozemkovým úřadem," uvedl Štěpánek.

V portfoliu jsou modely národních meteorologických služeb Velké Británie, USA, Kanady a Francie, pátý model je velmi spolehlivý od Evropského centra pro střednědobou předpověď.

Aby vědci vypočítali aktuální míru sucha a její predikci, používají kombinaci prvků, jako jsou předpověď maximální a minimální teploty vzduchu, množství srážek, vlhkosti vzduchu, slunečního svitu a rychlosti větru.

U každého modelu také uživatel vidí úspěšnost v posledních třech týdnech. Podle aktuální předpovědi je zřejmé, že jižní část republiky zůstane v příštích dnech výrazně sušší než severní část.

Témata:  sucho počasí zemědělci voda

Aktuálně se děje

11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy