Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nové údaje OSA: Česká domácnost zaplatila za hudbu o dvě koruny více než loni

Hudba, ilustrační foto
Hudba, ilustrační foto
Foto: Pixmac

Praha - Každá česká domácnost zaplatila v roce 2016 za autorská hudební práva měsíčně 19,74 koruny včetně jedenadvaceti procent DPH. Předloni to bylo o dvě koruny méně. Ochranný svaz autorský (OSA) loni rozúčtovala skladatelům a textařům, jejich dědicům a nakladatelům z celého světa nejvíce ve své historii.

OSA se podílí na poplatcích z užívání hudby. Například zvýšení poplatků, které společnost vybere od provozovatelů restaurací nebo pořadatelů koncertů, se promítne do zdražení vstupenek, nápojů a jídla. "Pro srovnání - nezlevněná jízdenka na městskou hromadnou dopravu ve všední den na půl hodiny v Praze stála 24 korun a v Ostravě 20 korun," uvedl ředitel OSA Roman Strejček.

788 milionů korun bylo loni rozúčtováno mezi 138.338 domácích i zahraničních nositelů práv. Honoráře putovaly do 77 zemí. Peníze se vyplácejí jednou za čtvrt roku. OSA si z poplatků ponechává v průměru necelých 15 procent na pokrytí nákladů.

"Dlouhodobě se nám daří ve spolupráci s uživateli a díky našim investicím do nových technologií zpřesňovat hlášení o užitých skladbách a rychleji a lépe identifikovat skladby a autory. To nám umožňuje zrychlovat i výplaty honorářů autorům," podotkl Strejček.

OSA má i své odpůrce. Spor se například vedl o zvýšení poplatků navrhovaný kolektivními správci, kterými jsou vedle OSA také Svaz autorů a interpretů (SAI) a Intergram. Podle kritiků by výrazné zvýšení poplatků neúměrně zatížilo obce, provozovatele pohostinství i hoteliéry. Sněmovna letos v lednu schválila novelu autorského zákona, podle níž by se autorské poplatky mohly do budoucna zvyšovat maximálně o inflaci.

OSA k 31. prosinci 2016 zastupoval přes milion autorů všech hudebních žánrů z celého světa. Domácích autorů bylo k uvedenému datu 5831, dědiců 3211 a nakladatelů 117. Vloni podepsalo smlouvu s OSA 336 nových autorů a tři nakladatelé.

Témata:  OSA autorská práva hudba

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy