reklama

"Téměř půl roku po Vaší inauguraci se domnívám, že americké vůdčí postavení ve světě a Vaše odhodlání bojovat s terorismem kdekoli na Zemi našlo řadu následovníků po celém světě. V této souvislosti obdivuji Váš pevný a obdivuhodný postoj," napsal Zeman Trumpovi.

Přihlásil se také ke spojenectví s USA. "Česká republika zůstává odhodlána společně se Spojenými státy v NATO, ale také mimo alianci podporovat naše společné hodnoty - svobodu, náboženskou toleranci a demokracii - a napomáhat osvobození světa od zla terorismu a vytváření lepší a bezpečnější planety," napsal Zeman.

Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček dnes na dotaz ČTK, zda Zeman v minulosti přál i Obamovi, neodpověděl.

Český prezident už před loňskými volbami ve Spojených státech uváděl, že by uvítal v prezidentském úřadě republikána Trumpa, a ne tehdy favorizovanou demokratku Hillary Clintonovou. Zeman oceňuje Trumpův odmítavý postoj k imigraci a islámu.

Pražský hrad už v prosinci před Trumpovým nástupem do úřadu uvedl, že nový americký prezident Zemana pozval na návštěvu do Bílého domu. Schůzka se měla uskutečnit v dubnu. Později český velvyslanec v USA Hynek Kmoníček uvedl, že se schůzka odsouvá. V červnu Zeman řekl, že dostal od Trumpa dopis, v němž se americký prezident omlouvá za odklad schůzky. Důvod ke zveřejnění dopisu ale Zeman nevidí.