Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Oslavy 700. výročí Karla IV. jako výhodný byznys

Pražský hrad
Pražský hrad
Foto: Mediafax

Praha - Oslavy 700 .výročí narození Karla IV. se ukazují jako výnosný byznys. Využívají toho obchodníci z nejrůznějších oborů, tisknou speciální známky, razí speciální mince a dokonce můžete ochutnat i speciální jídla z dob Karla IV. To vše samozřejmě za speciální ceny.

71,5 milionu korun. S takovou dotací na národní oslavy počítá státní rozpočet. I Praha na oslavy přispěla v milionech. "Vyčlenila více než 26 milionů korun na nejrůznější akce, třeba na muzeum Karla IV 15 milionů," uvedl mluvčí Magistrátu hlavního města Prahy Jiří Wolf.

Příležitost chytli za pačesy obchodníci a Karel IV. je teď na každém rohu. Koupit si můžete třeba jednokilogramovou stříbrnou minci vyhotovenou jen ve 100 kusech. Jeden kus vyjde na 39 950, polovina z pamětních mincí už je zarezervovaná.

Jestli je to na vás moc, pod Pražským hradem si na trzích můžete koupit menší za 80 korun. O stánek vedle se můžete i tématicky najíst. Třeba dobové uzené kuřecí stehno vás vyjde na 75 korun.

Pořídit do sbírky si můžete i speciální poštovní známku. Ale pozor. Pošta totiž vytiskla dva druhy. První s překlepem, tisknout se tak musela nová sada. Cena je 54 korun.

"Těch původních bylo vydáno 55 000 z toho 20 000 se dostalo do oběhu, bude to spíše taková veselá vzpomínka než rarita," osvětlil ředitel odboru komunikace České pošty Matyáš Vitík.

V umění vydělávat na oslavách jsou ale Češi oproti světu pozadu. Třeba oslavy narozenin prince George vynesly na prodeji suvenýrů podle některých až 80 milionů liber tedy 2,7 miliardy korun.

Témata:  Karel IV. Praha Česká pošta

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy