reklama

Babiš pro server Aktuálně.cz nastiňoval svoje plány, podle kterých by se bývalá věznice v Uherském Hradišti měla změnit v památník, připomněl, že jde o památku, která by se jako památka měla zachovat. Postarat by se o ni měl vedle ministerstva kultury také kraj.

„Mají tam miliardáře a mecenáše Valentu, tak ať na to dá nějaké peníze. Já bydlím v Průhonicích, investoval jsem tam 600 milionů korun do sokolovny, domova důchodců i hotelu, tak ať Valenta také pomůže," navrhl Babiš.

V té souvislosti přišla řeč také na Babišovo velmi diskutované členství v KSČ. „V komunistické straně bylo 1,7 milionu lidí, já jsem byl řadový člen a asi jsem byl prospěchář, protože byla určitá výhoda být členem komunistické strany. To ale neznamená, že lidé, kteří byli ve straně, podporovali komunismus," vysvětloval své působení ve straně šéf hnutí ANO.

Dodává také, že režim nikdy nepodporoval, naopak na něj prý byl naštvaný, „Nebyl každý Václav Havel. Bylo jen pár lidí, kteří měli odvahu bojovat proti režimu, takže já si to teď možná nahrazuji bojem proti establishmentu, který tady tradiční politické strany vytvořily. Ale památník prosazuji proto, že by si mladí lidé měli připomínat, jaká zvěrstva tady komunismus dělal, zejména do roku 1968," dodal v rozhovoru ministr financí.