reklama

Zbrojní analytik se domnívá, že bezpečnost Česka je v ohrožení – a rozhodně v tom prý není sama. Nejde přitom jen o nelegální migraci a s ní spojená rizika, ale také o hrozbu války v Evropě, která podle něj stále roste. „Předpokládám, že pokud dojde k válce, tak to bude NATO versus Rusko,“ vysvětloval v pořadu Dvacet minut Českého rozhlasu. Stejně tak prý ale může hrozit válka Evropské unie s Tureckem nebo Ukrajinou.

„Problém bezpečnostních hrozeb vnímá celé spektrum občanů, nejen řadových, ale i politici, kteří mají zájem sledovat mezinárodní dění, vnímají že dochází k posunu v bezpečnostním prostředí v Evropě,“ tvrdí Štefec. 

„Není pravda, že máme na našem území pár migrantů. Je tu poměrně velké množství lidí, kteří se pohybují po České republice bez omezení. Víme o tom, že tu existují enklávy, kde dlouhodobě žijí muslimské komunity v ČR, jsou minimálně tři, spíše jich je pět a v těchto enklávách se mohou vyskytovat lidé, o kterých úřady nemají představu, kde se tam vzali,“ vysvětloval analytik.

O možném nebezpečí ze strany těchto komunit informace ale nemá. České tajné služby podle jeho slov nemají o těchto enklávách dost informací, protože zahraniční tajné služby jim vzhledem k aféře Jany Nečasové nedůvěřují a tak s nimi nechtějí sdílet informace.

Není prý také pravda, že migrantů je v Česku málo. „V Česku žije půl milionu migrantů, to je realita. Samozřejmě jsou to migranti ze států jako je Ukrajina, Polsko, Slovensko, ale i USA nebo severských zemí. Tito lidé zde žijí a pracují. Česká republika meziročně patří na 2. až 3. místo v EU v přijímání migrantů,“ uvedl Štefec.

Moderátor Jan Moláček se jej také ptal, proč na sociálních sítích sdílí falešné zprávy. Konkretně zmínil video, v němž muslimové údajně oslavují teroristický útok. Ve skutečnosti podle Moláčka šlo o záběry protestů z Pásma Gazy. „Proč sdílíte falešné zprávy?“ ptal se moderátor. „To znamená, že úřad ministra Chovance nefunguje dobře a nedokázal to zjistit,“ opáčil Štefec.

Moderátor poukázal na to, že ověřit původ videa trvá jen několik minut. „Jak může o posílení bezpečnosti mluvit někdo, kdo si nedokáže ověřit ani pravost videa?“ ptal se dál Moláček. Štefec se ale bránil, že jedno video ještě neznamená, že šíří dezinformace. Navíc si prý on i jeho strana už dávají dobrý pozor na to, jaká videa sdílejí.