Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na nádraží v Praze a dalších místech v Česku anonym nahlásil bombu

Praha, hlavní nádraží
Praha, hlavní nádraží
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha/Pardubice - Anonym telefonicky oznámil uložení bomby na pražském hlavním nádraží a dalších místech v Česku. Nakonec se ukázalo, že šlo o planý poplach.

Umístění nástražných výbušných systémů anonym oznámil nejenom policii, uvedla mluvčí policejního prezidia Markéta Janovská. "Veškeré objekty byly prohledány a nikde nebyl nalezen žádný aktivní nástražný systém," dodala. Na akcích se podle ní podílely stovky policistů. Pachatel je podezřelý z trestného činu šíření poplašné zprávy.

"Z důvodu zásahu složek integrovaného záchranného systému očekáváme dnes po poledni omezení provozu na třech železničních stanicích na území ČR. Půjde o vlakové stanice Praha hlavní nádraží, Pardubice hlavní nádraží a Plzeň hlavní nádraží. Předpokládaná doba přerušení provozu je asi od 12:15 hod. do 12:45 hod. Přesná doba omezení provozu bude stanovena podle místních podmínek na základě pokynů složek Policie ČR a integrovaného záchranného systému," napsal serveru EuroZprávy.cz tiskový mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský.

"Vlaky dálkové dopravy vyčkají ukončení akce složek integrovaného záchranného systému na vhodných železničních stanicích před příjezdem do vyjmenovaných stanic. Odjezdy vlaků budou odloženy po ukončení zásahu složek integrovaného záchranného systému. Předpokládaná délka zdržení vlaků může být do cca 40 minut a bude se dále vyvíjet podle aktuální situace na jednotlivých stanicích. Regionální vlaky mohou být ukončeny a vypraveny z jiných stanic v blízkosti hlavních nádraží. V Praze může jít například o stanice Smíchov nebo Vršovice. V takovém případě se předpokládá jejich provoz ve zbývající části trasy podle plánovaných jízdních řádů nebo jen s částečným omezením. Po ukončení zásahu složek integrovaného záchranného systému bude provoz regionálních vlaků obnoven v plném rozsahu," dodal.

Mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman potvrdil hrozbu bombou, budovy magistrátu byly podle něj evakuovány. Mluvčí plzeňského magistrátu Eva Barborková uvedla, že lidé museli před 11:00 odejít ze všech 14 magistrátních budov, vracet se mohli začít po 12:30. Podle informací ČTK anonym ohlásil, že bomba na plzeňském magistrátu exploduje v poledne.

V Jičíně anonym oznámil uložení bomby na městském úřadu. "Z obou našich budov bylo evakuováno 150 úředníků a několik klientů," řekla ČTK mluvčí jičínské radnice Magdaléna Doležalová. Anonym nahlásil umístění bomby také na mladoboleslavském magistrátu, řekl ČTK primátor Raduan Nwelati (ODS).

Internetové stránky Pardubic s odkazem na informace policie uvedly, že bomba měla vybouchnout v budově pardubického magistrátu ve 12:00, v budově Základní školy Resslova ve 12:15 a o čtvrt hodiny později na hlavním nádraží v Pardubicích, Praze a Plzni.

"O půl deváté zavolal anonymní volající, jednou větou oznámil, že ve dvanáct vybuchne bomba," řekl mluvčí pardubické radnice Radim Jelínek. Magistrát preventivně evakuoval nejen hlavní budovu na Perštýnském náměstí, ale i objekty ve Štrossově ulici a náměstí Republiky a Komenského náměstí, které patří hejtmanství. Úředníci dostali pro dnešek volno. Před 13:00 policejní opatření skončila.

Policie uzavřela pardubické Pernštýnské náměstí i Wernerovo nábřeží, u výstražných pásek hlídkovali policisté a upozorňovali chodce, aby celý historický blok obešli, protože je dočasně uzavřený. Stejná bezpečnostní opatření panovala i na nádraží a v ZŠ Resselova, která má 450 žáků. "Před desátou jsme šli všichni na dopravní hřiště. Kontaktovali jsme rodiče, většinou si děti rychle odvezli," řekla vychovatelka Gabriela Hanušová.

Policie se loni zabývala 214 případy podezření z trestného činu šíření poplašné zprávy, objasnila jich 120. V podobných případech policie své náklady na zásah nevyčísluje, protože policisté jsou ve službě, uvedla Janovská. České dráhy stanovují škodu, kterou jim hrozba bombou způsobila v provozu, až když je dopaden pachatel, řekl Šťáhlavský. Výše škody je podle něj závislá na místě a době omezení provozu.

Témata:  bomby hlavní nádraží

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:59

Kreml chce zatlačit Ukrajince hlouběji, obává se střel ATACMS

V případě, že Kyjev získá od Spojených států taktické balistické střely ATACMS s delším doletem, Rusko bude nuceno provést hlubší vojenské akce proti ukrajinským silám a rozšířit tzv. nárazníkovou zónu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy