Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Padělky v Česku: Počet falešných korun a eur klesl, přibylo padělaných dolarů

Americký dolar
Americký dolar
Foto: Pixmac

Praha - Česká národní banka (ČNB) zadržela v prvním pololetí 1408 padělaných a pozměněných bankovek a mincí. Přibylo padělaných dolarů, naopak počet padělků eur a korun klesl.

Ještě v prvním čtvrtletí počet padělků rostl z loňských 604 na 638, ve druhém čtvrtletí ale klesl o 106 kusů na 770.

Nejvíce padělků bylo v pololetí v českých korunách, celkem 647. Loni jich za pololetí bylo o 140 více. Počet padělků eur klesl na 519 z loňských 548. Padělaných dolarových bankovek bylo o polovinu více než loni v pololetí, počet vzrostl z 96 na 148.

Za celý loňský rok bylo v Česku zadrženo 3646 padělaných a pozměněných bankovek a mincí všech měn, meziročně o třetinu méně. Dosud nejvíce padělaných bankovek bylo zadrženo v roce 2003, a to 11.187.

V ČR bylo ke konci loňského roku v oběhu přes 2,2 miliardy bankovek a mincí. Hodnota peněz v oběhu stoupla z předloňských 508 miliard na zhruba 555 miliard Kč. Z bankovek bylo nejvíce tisícikorun, a to 140,7 milionu.

Padělatelům hrozí v Česku až osm let vězení. V případě gangu či značného rozsahu trestné činnosti je trest až desetiletý.

Témata:  peníze padělky ČNB EUR (euro) USD (americký dolar)

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy