reklama

Nově by zákon zavedl regulaci moderních způsobů placení prostřednictvím mobilních a internetových aplikací. „Tyto způsoby jsou alternativou k platbě kartou a ve srovnání s klasickým bankovním převodem dávají vyšší záruku, že platba bude skutečně provedena. Obchodník tedy může již v okamžiku zadání platebního příkazu expedovat zboží nebo poskytnout službu," vysvětluje ministr financí Ivan Pilný (ANO).

Kromě jiného novela posiluje práva uživatelů platebních služeb například tím, že v případě ztráty nebo zneužití karty snižuje uživateli limit odpovědnosti za ztrátu z neautorizované transakce z nynějších 150 na 50 eur, tedy asi 1400 korun. Umožňuje také lidem získat informace ze všech svých platebních účtů prostřednictvím jediné aplikace.

V oblasti bezpečnosti internetových plateb návrh zákona zavádí takzvané silné ověření při autentizaci platby. Silné ověření se uskuteční při zadání platební transakce, kde bude vyžadována kombinace alespoň dvou způsobů ověření. Jedním jsou údaje známé uživateli, druhým například využití mobilního telefonu nebo biometrické údaje, tedy otisk prstu nebo selfie.

Poslanci by normu měli schvalovat na své zářijové schůzi.