Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mladík se opil a šel si zaplavat, v kritickém stavu skončil v nemocnici

Plavání
Plavání
Foto: Pixabay

Brno/Praha - U Pasohlávek na Brněnsku se ve středu večer topil mladý muž pod vlivem alkoholu, do nemocnice byl převezen v kritickém stavu. V Česku se loni utopilo nejméně lidí za uplynulých deset let.

Mladý muž sklouzl z nafukovacího lehátka. "Mladíka našli vodní záchranáři po několika minutách v asi dvouapůlmetrové hloubce a ihned začali s resuscitací," uvedla mluvčí záchranářů Hedvika Kropáčková.

Oživit se ho podařilo až po dvou desítkách minut. "Pacient byl následně v kritickém stavu transportován na anesteziologicko-resuscitační oddělení nemocnice U svaté Anny v Brně," sdělila Kropáčková. Záchranná služba zároveň varovala všechny plavce před vstupem do vody po požití alkoholických nápojů.

Podle údajů Českého statistického úřadu loni utonulo v přírodě, v bazénu nebo ve vaně 181 lidí, v roce 2006 jich bylo o 75 více. Nejhorším obdobím zůstávají letní prázdniny, kdy loni zemřela téměř čtvrtina všech utonulých.

Právě o dovolených a prázdninách stoupá podle odborníků nejen počet utonutí, ale i úrazů po skocích do vody. Těchto případů by podle nich bylo méně, kdyby lidé dodržovali zásady bezpečného koupání a sportování. Varují například i před koupáním na opuštěných místech, pokud je tam člověk sám.

Mezi utonulými převažují muži. Vodní záchranáři to odůvodňují i tím, že muži jsou větší hazardéři. Podle ČSÚ loni zemřelo ve vodě 143 mužů a jejich průměrný věk byl 52,6 let. Průměrný věk utopených žen, kterých bylo 38, byl o zhruba dva roky vyšší. Mezi utonulými byly i děti. "Sedmi utonulým bylo méně než 15 let. Pět z nich bylo dokonce mladších čtyř let. Počty utonulých dětí meziročně kolísají na nízkých hodnotách," uvedla Jana Křesťanová z oddělení demografické statistiky ČSÚ.

Z krajů nejhůře vyšel Středočeský, kde ve vodě zahynulo 22 lidí. Naopak nejméně utopených, pět, měl Liberecký kraj. Na celkovém počtu všech zemřelých v ČR se utonutí podílí velmi málo, loni bylo příčinou 0,17 procenta všech úmrtí. "Například rakovina průdušek a plic byla příčinou úmrtí u 4,9 procenta všech zemřelých a infarkt myokardu u 4,2 procenta," uvedla k tomu předsedkyně ČSÚ Iva Ritschelová.

Témata:  utonutí Jihomoravský kraj koupání plavání

Aktuálně se děje

11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy