Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na 25 let do vězení? Za surovou vraždu padl výjimečný trest

Násilí
Násilí
Foto: Pixabay

Liberec - František Fejfar (51) dostal za vraždu známého výjimečný trest 25 let ve věznici se zvýšenou ostrahou. Muž byl nedávno odsouzen na deset měsíců za neplacení alimentů, dnešním rozsudkem se tento trest ruší. Rozhodnutí není pravomocné, státní zástupce i obhajoba si nechali lhůtu na rozmyšlenou.

"Nestává se zas tak často, aby si obžalovaný vše naplánoval. Přišel, oběti bez jakékoliv možnosti se bránit zasadil 11 bodných ran. Navíc poškozenému, se kterým se znal a který měl k němu důvěru. Pak se neštítil ho okrást a navíc, co nás nejvíc šokovalo, že se na místo (činu) vrátil a odnesl další věci. A neváhal se převléct do jeho oděvu (zavražděného)," řekla novinářům po vynesení rozsudku soudkyně Eva Drahotová.

Rodina zavražděného požadovala po obžalovaném přes čtyři miliony korun jako nemajetkovou újmu, senát je ale odkázal na občanskoprávní soud. Fejfar by ale měl podle dnešního rozhodnutí zaplatit skoro 36.000 Kč VZP a za náklady spojené s pohřbem své oběti.

Motivem činu byl podle obžaloby majetkový prospěch. Po vraždě vzal Fejfar své oběti 4800 korun v hotovosti a z bytu si odnesl věci za více než 12.000 Kč - televizor, notebook, prášek na praní či maso z mrazáku. Do bytu oběti se Fejfar vrátil ještě jednou pro počítačovou myš a nabíječku.

Fejfar se k vraždě přiznal, odmítá ale, že by ji připravoval. "Chtěl bych se omluvit všem pozůstalým, mrzí mě to," řekl dnes. Podle jeho verze loni 12. května zpanikařil, když se ho pokusil jeho známý políbit. O sobě tvrdil, že je heterosexuál a nevěděl nic o údajné homosexualitě svého známého. V reakci na polibek prý vzal nůž ležící na kuchyňské lince a bodal.

Soud ale jeho verzi neuvěřil. Státní zástupce Radim Kadlček uvedl, že si vražedný nástroj, kuchyňský nůž s devíticentimetrovou čepelí, pachatel přinesl z domova.  Podle Kadlčka k činu Fejfara nemohl vyprovokovat ani polibek od jeho známého. Poukázal na to, že obžalovaný si minimálně třikrát podal inzerát, kdy hledal muže pro vztah. Podle znalců je Fejfar bisexuál s převládající heterosexualitou.

Témata:  vražda soudy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy