Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bezpečnost citlivých informací zasílaných elektronicky bude zřejmě posílena

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Toshiba

Praha - Senátní výbory pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost a výbor ústavně-právní doporučily ke schválení vládní novelu zákona o utajovaných informacích. Bezpečnost citlivých informací zasílaných elektronicky by se tak mohla posílit.

Sněmovna normu přijala zrychleně již v prvním čtení. Pokud s ní vysloví souhlas i senátoři a podepíše ji prezident, bude účinná od začátku příštího roku.

Náměstek ministra pro legislativu Jan Kněžínek na jednání výboru řekl, že cílem novely je technicky reagovat na nový vývoj v nakládání s utajovanými informacemi. Norma podle něj nepřináší zásadní změny, ale zpřesnění současných pravidel.

Současná legislativa umožňuje využití paragrafů o administrativní bezpečnosti pouze u utajovaných informací v listinné či nelistinné podobě, uvádějí předkladatelé v důvodové zprávě novely. Navrhovaná úprava má postupy ochrany informací promítnout také na zpracování a přenos utajovaných informací v elektronických spisech nebo v certifikovaném informačním systému.

Změny mají zohlednit elektronizaci státní správy a posílit ochranu utajovaných informací. "Prostřednictvím uvedené změny dojde k dokumentaci celého životního cyklu utajované informace v elektronické podobě při dodržování podmínek administrativní bezpečnosti, jako je tomu v případě utajovaných informací v listinné nebo nelistinné podobě," stojí v důvodové zprávě.

Na utajované informace v elektronické podobě se budou až na výjimky používat ustanovení, která obsahují požadavky na vyznačování údajů a evidenci utajované informace. Například se neuplatní ustanovení upravující podmínky přepravy a přenášení utajované informace.

Témata:  Senát Parlamentu České republiky zákony počítače

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy