Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Spor o burkiny v akvaparku: Nejde o hygienu, ale o islamofobii, tvrdí aktivistka

Muslimové
Muslimové
Foto: Pixabay

Velkou debatu vyvolala mezi Čechy fotka muslimky, které se v jednom z pražských akvaparků koupala v burkinách. Kromě otázek ohledně hygieny se začalo mluvit o tom, že jde o další důkaz toho, jak se v Evropě rozmáhá islám.

Dokumentaristka a aktivistka Apolena Rychlíková v pořadu Pro a proti Českého rozhlasu připomněla, že burkiny byly vynalezeny roku 2004 jako emancipační vynález. Češi ale podle ní staví rovnítko mezi burkiny, islám a terorismus. „A ještě se vše halí do debaty o hygieničnosti a nedej bože svobodě žen. Ale myslím, že tam hraje roli jen ten islamofobní nádech,“ uvedla.

Uvedla také, že se mluví o tom, že se ženy v Evropě mohou svobodně rozhodovat, jak se budou oblékat, ale už se tolik nemluví o tom, že jistá pravidla oblékání mají i další náboženství, včetně ortodoxního judaismu. I židovky se podle ní koupou v plavkách podobných burkinám a chodí několik metrů za mužem.

„Tím, že ženám říkáme 'svlékněte se', tak neděláme o tolik jinou věc, než fundamentální muslimové ve chvíli, kdy ženám říkají 'zůstaňte zahalené',“ varuje. Rychlíková také připomněla, že muži v islámském světě mají nakázáno nosit přesně určené typy vousů. „A nemám pocit, že by se otázka zastřižení vousu, který je v Koránu uveden jako znak dobrého muslima, stávala předmětem podobných debat,“ dodala.

To, že jsou burkiny kontroverzním tématem, přiznává i publicista Jiří Peňás, poprask, který vyvolala fotka muslimky v akvaparku, ale podle něj vyvolala zbytečný poprask. „U nás je to kuriozita a rarita, ale ve Francii už ne. Tam jde o závažný společenský problém, který není omezen jen na burkiny, ale na celý vývoj na muslimské scéně v posledních 15 letech,“ uvedl.

Burkiny jsou podle něj pro muslimské ženy prostředkem, jak se dostat na pláž, zároveň ale souvisí s fundamentalistickým pojetím islámu o oblékání žen. „Burkiny nejsou plavky jako každé jiné, protože souvisí s fundamentalistickým pojetím islámu, respektive se striktním příkazem zahalení těla,“ myslí si Peňás. 

Je mu prý líto žen, které se burkiny oblékají. „A to dvojnásobně. Jednak kvůli nátlaku z kultury, která je k tomu nutí, a potom, když se v Evropě setkají s odmítavou reakcí. Emancipace by měla směřovat k tomu, aby si ženy skutečně rozhodly o tom, co chtějí. A já jsem osobně přesvědčen, že na pláž člověk nechce přijít ve stanu,“ dodal.

Témata:  muslimové Češi Islám

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy