Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Senát asi posune přechod na televizní vysílání DVB-T2

Senát Parlamentu ČR
Senát Parlamentu ČR
Foto: Senat.cz **www.senat.cz**

Praha - Senátní ústavně-právní výbor doporučil odsunout přechod na digitální televizní vysílání DVB-T2 na polovinu roku 2022. Výbor pro územní rozvoj chce naopak přechod provést v souladu se Sněmovnou nejpozději k 1. únoru 2021.

Podle ministra průmyslu a obchodu Jiřího Havlíčka (ČSSD) je přechod na nový standard nutný, protože ČR musí uvolnit nynější pásmo 700 MHz pro mobilní služby.

Standard DVB-T2 umožňuje vysílat více programů ve vyšší kvalitě na nižším množství frekvencí. Celkem DVB-T2 umožní vysílání šesti celoplošných multiplexů místo dosavadních čtyř. České Radiokomunikace dnes oznámily, že zvýší do září pokrytí území televizním signálem ve standardu DVB-T2 na 91 procent ze stávajících dvou třetin. Do konce roku se pokrytí tzv. přechodovou sítí zvýší na téměř 98 procent území.

Ústavně-právní výbor Senátu v rámci úprav novely o elektronických komunikacích rovněž navrhl, aby ministerstvo financí stanovilo podmínky poskytování dotací na kompenzace nákladů, které budou mít lidé kvůli nařízenému přechodu. Změna má totiž podle odhadů vlády stát diváky asi pět miliard korun za nákup nových televizních přijímačů nebo set-top boxů.

Novela se také týká mobilních operátů. Zvyšuje pravomoci Českého telekomunikačního úřadu stejně jako pokuty operátorům, podle vlády také víc ochrání spotřebitele v oblasti elektronických komunikací.

Témata:  Senát Parlamentu České republiky televize

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 14:18

Ukrajina získá systém Patriot od Řecka. Výměnou za americké záruky a kompenzaci

Řecko změnilo svůj postoj ohledně poskytnutí protivzdušné obrany Ukrajině. Nyní se rozhodlo, že systém Patriot Kyjevu poskytne, minimálně jeden.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy