Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mor prasat dál zabíjí, počet uhynulých prasat se zvýšil na 40

Vepři
Vepři
Foto: Pixabay

Zlín - Během víkendu se počet divočáků pozitivně testovaných na africký mor prasat (AMP) zvýšil o devět na 40 kusů. Veterináři celkem evidují 75 uhynulých zvířat. Všechny pozitivně testované kusy se nacházely na území katastrů, kde již byla dříve nákaza potvrzena, sdělil dnes ČTK zástupce tiskového mluvčího Státní veterinární správy (SVS) Petr Majer. Naopak u kusů testovaných mimo toto území se nemoc neprokázala.

"Dosud se AMP neprokázal u 21 testovaných případů. Na výsledky vyšetření čeká v současné době 13 vzorků, jeden nález zůstává z důvodu vysokého stupně rozkladu bez výsledku," uvedl Majer.

Od pátku platí mimořádná veterinární opatření kvůli moru. Myslivci mohou v celé republice používat dříve zakázané metody lovu, například na místech, kde se sklízí zemědělské plodiny. Mohou také používat při lovu zařízení pro noční vidění nebo umělé zdroje osvětlení.

Zemědělci musí hlásit v tzv. oblasti intenzivního lovu, tedy v části Moravy, sklízení plodin myslivcům den před samotným žetím. Za neinformování hrozí zemědělcům až dvoumilionová pokuta u právnických nebo podnikajících osob, u fyzických osob 50.000 korun.

Zemědělci v oblasti intenzivního odlovu musí sklízet plodiny od vnějšího okraje pole směrem ke středu sklízené plochy. V okrese Zlín, kde se mor vyskytl, platí výjimka, divoká prasata se tam dál nesmějí lovit ani přikrmovat. V budoucnu to bude možné za splnění podmínek v plánu na vymýcení choroby. Lovit se nesmějí hlavně kvůli tomu, aby se černá zvěř nerozprchla do dalších lokalit.

Témata:  divočáci Zlínský kraj vepři mor prasat

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 15:47

Češi milují kávu. Podle průzkumu ale čaj vede

V Česku si kávu dopřává 84 procent lidí. Průzkum agentury STEM/MARK mezi respondenty ve věku 18 až 64 let ukázal, že pětina z nich si pravidelně dopřává dva a více šálků kávy denně. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy