reklama

Ohradníky budou umístěny u silnic v zamořené oblasti okresu Zlín. Nakažené zvěři mají zabránit, aby se dostávala mimo ohnisko choroby a šířila nákazu dále. ČTK to dnes sdělila mluvčí hejtmanství Renata Janečková.

„Hned zítra budeme jednat se specializovanými firmami, které nabízejí pachové ohradníky. Předpokládáme, že ve středu firmu vybereme a v pátek může začít instalace,“ řekla krajská radní odpovědná za oblast životního prostředí a zemědělství Margita Balaštíková (ANO). Ohradníky budou lemovat silnici z Lukova do Fryštáku, a dále přes Zlín, Lípu, Veselou a Slušovice až do Hrobic v celkové délce zhruba 50 kilometrů.

Pachové ohradníky se podél silnic ve Zlínském kraji používají už několik let. Především mají zabránit střetům aut se zvěří. Používaná pěna obsahuje směs pachů spáleniště, predátorů a člověka, což na zvířata působí odpudivě, a těmto místům se proto mají tendenci vyhnout. „Od tohoto opatření si slibujeme to, že ohradníky zabrání migraci prasat a tím i dalšímu šíření moru,“ doplnila Balaštíková.

Pořízení nových pachových ohradníků přijde podle Janečkové na 250 až 300 tisíc korun. Zaplatit je má ministerstvo zemědělství.