Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česko postaví pachové ohradníky, chce zabránit síření afrického moru

Vepři
Vepři
Foto: Pixabay

Zlín - Do konce týdne bude v oblasti zasažené africkým morem prasat nainstalováno 10.000 až 12.000 pachových ohradníků. Dnes se na tom dohodli zástupci Krajské veterinární správy Zlín a Zlínského kraje.

Ohradníky budou umístěny u silnic v zamořené oblasti okresu Zlín. Nakažené zvěři mají zabránit, aby se dostávala mimo ohnisko choroby a šířila nákazu dále. ČTK to dnes sdělila mluvčí hejtmanství Renata Janečková.

„Hned zítra budeme jednat se specializovanými firmami, které nabízejí pachové ohradníky. Předpokládáme, že ve středu firmu vybereme a v pátek může začít instalace,“ řekla krajská radní odpovědná za oblast životního prostředí a zemědělství Margita Balaštíková (ANO). Ohradníky budou lemovat silnici z Lukova do Fryštáku, a dále přes Zlín, Lípu, Veselou a Slušovice až do Hrobic v celkové délce zhruba 50 kilometrů.

Pachové ohradníky se podél silnic ve Zlínském kraji používají už několik let. Především mají zabránit střetům aut se zvěří. Používaná pěna obsahuje směs pachů spáleniště, predátorů a člověka, což na zvířata působí odpudivě, a těmto místům se proto mají tendenci vyhnout. „Od tohoto opatření si slibujeme to, že ohradníky zabrání migraci prasat a tím i dalšímu šíření moru,“ doplnila Balaštíková.

Pořízení nových pachových ohradníků přijde podle Janečkové na 250 až 300 tisíc korun. Zaplatit je má ministerstvo zemědělství.

Témata:  vepři Ministerstvo zemědělství České republiky Zlínský kraj mor prasat

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 11:46

Ruské regiony ruší kvůli Ukrajině vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy