Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman u příležitosti investičního fóra přijme čínskou delegaci

Miloš Zeman, prezident ČR
Miloš Zeman, prezident ČR
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Prezident Miloš Zeman přijme v úterý večer na Pražském hradě čínskou delegaci. Jednání předchází Zemanově účasti na Čínském investičním fóru, které se v Praze koná.

ČTK to dnes sdělil prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Zeman přijme čínskou delegaci, kterou povede člen politbyra Komunistické strany Číny Liou Jün-šan. "Jednání předchází účasti pana prezidenta na China Investment Forum 2017. Debata bude zaměřena na ekonomická témata," napsal ČTK Ovčáček.

Zeman měl v předchozích dvou týdnech dovolenou, kvůli které se nezúčastnil jednání zemí střední a východní Evropy s americkým prezidentem Donaldem Trumpem ve Varšavě. Jeho schůzka s čínskou delegací je prvním oficiálním programem po skončení dovolené.

Po schůzce s čínskou delegací se Zeman zúčastní také zahájení slavnostního galavečera, který se koná při příležitosti Čínského investičního fóra. To bude podle informací ČTK na Pražském hradě zasedat v úterý a ve středu a budou se na něm projednávat konkrétní projekty, na nichž by mohli spolupracovat představitelé Číny a 16 zemí střední a východní Evropy.

Fórum navazuje na projekt nové Hedvábné stezky. Tato čínská iniciativa si klade za cíl zlepšit dopravní propojení mezi Asií, Evropou i Afrikou a tím zlepšit i vzájemnou obchodní a ekonomickou spolupráci. Pro její realizaci bude nutná rozsáhlá obnova infrastruktury v řadě zemí. Má být rozdělena na dvě části, a to na pozemní a námořní koridor. V rámci projektu budou budovány moderní železniční tratě nebo přístavy. Kritici se však obávají toho, že se Peking rozsáhlými investicemi pokusí koupit vliv v rozvojových zemích.

Na rozdíl od roku minulého, kdy čínští investoři uskutečnili v tuzemsku poměrně mnoho velkých akvizic, jsou v roce 2017 zatím investičně střídmější, uvedl senior konzultant pro fúze a akvizice společnosti EY. Žádná investice porovnatelná s koupí podílu v J&T, Florentinu nebo TSS Cargo se letos neuskutečnila. Vysvětlení se podle něj nabízí minimálně dvě. Zajímavých podniků na prodej, které velikostně splňují čínská kritéria, není neomezený počet a čínská vláda zároveň stanovila určitá omezení pro akvizice v zahraničí, která se už stihla projevit, podotkl.

Témata:  Miloš Zeman Čína

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy