Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Myslivci musí do soboty naistalovat pachové ohradníky

Vepři
Vepři
Foto: Pixabay

Praha - Podle nového nařízení Státní veterinární správy (SVS) budou muset myslivci do soboty nainstalovat na Zlínsku pachové ohradníky, díky nimž by divočáci neměli vybíhat z území zamořeného africkým morem prasat.

Pokud tak myslivci neudělají, hrozí jim pokuta do 50.000 korun pro fyzické osoby, do dvou milionů pro podnikající osoby nebo právnické osoby. Budou také muset doplňovat účinnou látku v ohradníku podle pokynů výrobce.

Ohradníky budou umístěny u silnic v zamořené oblasti okresu Zlín. Jak již oznámili v pondělí zástupci Zlínského kraje, mělo by jich být 10.000 až 12.000. Uživatelům honiteb by peníze na zřízení ohradníků mělo podle veterinářů vyplatit po zažádání ministerstvo zemědělství.

Ohradníky budou lemovat silnici z Lukova do Fryštáku, dále přes Zlín, Lípu, Slušovice až do Hrobic v celkové délce zhruba 50 kilometrů. Jejich nainstalování má podle předsedy Okresního mysliveckého spolku ve Zlíně Zdeňka Hluštíka zajistit pro krajský úřad soukromá firma. "Jsme tak domluvení s krajem a veterinou. My jako myslivci bychom to dělat neměli. Je chvályhodné, že se něco dělá, i když nikdo nemůže stoprocentně zaručit, že nakažení divočáci ohradníky nepřekonají," řekl ČTK Hluštík.

Pachové ohradníky se podél silnic ve Zlínském kraji používají už několik let. Především mají zabránit střetům aut se zvěří. Používaná pěna obsahuje směs pachů spáleniště, predátorů a člověka, což na zvířata působí odpudivě, a těmto místům se proto mají tendenci vyhnout. Pořízení nových pachových ohradníků přijde na 250.000 až 300.000 korun.

SVS zatím eviduje 76 nalezených uhynulých divokých prasat. Testy prokázaly AMP u 51 uhynulých kusů. Všechny potvrzené případy se nacházejí na území katastrů, kde již přítomnost nákazy byla dříve potvrzena.

Subjekty, které se věnují preparátorské úpravě vedlejších živočišných produktů pocházejících z pobaltských zemí a Polska, kde se africký mor prasat dlouhodobě vyskytuje, budou muset nejpozději v den, kdy obdrží zásilku, informovat příslušnou krajskou veterinární správu. SVS také upozorňuje, že už v současnosti platí zákaz krmení prasat kuchyňskými odpadky. Nový dokument zdvojnásobuje peněžní sankci za jeho porušení.

Témata:  myslivci divočáci Zlínský kraj vepři mor prasat

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy