Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Šéf Rozumných Hannig chce být českým prezidentem, navázal by na Zemana

Pražský hrad
Pražský hrad
Foto: Mediafax

Praha - Hudebník a předseda strany Rozumní Petr Hannig (71) se bude příští rok ucházet o funkci prezidenta. Hodlá navazovat na politiku současného prezidenta Miloše Zemana, voličům ale chce nabídnout jinou formu chování. O vstup do politiky se Hannig pokoušel už několikrát.

"Můj souhlas s kandidaturou byl dán tím, že další oficiální kandidáti jsou zcela odlišné politické orientace než současný prezident. A kdyby prezident Zeman z jakéhokoli důvodu nekandidoval, současná politika hlavy státu by nebyla zachována," řekl Hannig. Jeho kandidaturu podpořila také krajně pravicová strana Národní demokracie Adama B. Bartoše.

Hannig založil Stranu zdravého rozumu, která dnes působí pod názvem Rozumní, a od roku 2002 pravidelně kandiduje ve volbách do Sněmovny či Senátu. Loni při kandidatuře do Senátu v Praze 11 získal 2,3 procenta hlasů, jeho strana ve sněmovních volbách v roce 2013 získala 0,3 procenta hlasů. Před pěti lety Hannig na prezidenta nekandidoval.

Zeman chce příští rok prezidentskou funkci obhajovat. Jeho vyzyvateli jsou například textař a podnikatel Michal Horáček, bývalý předseda Akademie věd Jiří Drahoš, bývalý šéf automobilky Škoda Auto Vratislav Kulhánek, lékař Marek Hilšer, podnikatel Igor Sládek nebo bývalý šéf kabinetu Jiřího Rusnoka Karel Štogl.

Témata:  Petr Hannig prezident ČR Miloš Zeman Praha

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:33

Julia Navalná je na seznamu 100 nejvlivnějších lidí světa časopisu Time

Julia Navalná, vdova po zesnulém ruském opozičním vůdci Alexeji Navalném, hovořila pro časopis Time o svém rozhodnutí vstoupit do politiky poté, co se objevila na obálce jeho posledního čísla, které je věnováno stovce nejvlivnějších lidí světa.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy