Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Krizový štáb varuje: Bez 10 miliard se rozpadne nemocniční péče

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha – Vláda musí zvýšit odvody státu do zdravotnictví, vyzval k tomu dnes Krizový štáb nemocnic, pacientů a odborů. Pro příští rok je podle krizového štábu nezbytné zvýšit odvody státu o deset miliard, s nižšími finančními prostředky nelze současnou kritickou situaci zvládnout.

„Jsme si jisti, že široká veřejnost, lékaři, sestry a další zaměstnanci nemocnic, stejně jako pacienti, nebudou obdobně jako v minulých letech nečinně přihlížet uzavírání nemocnic. Očekávaným a zčásti již ohlášeným protestům může předejít jen zásadní a rozhodné opatření vlády," uvedl v prohlášení krizový štáb sdružující Asociaci českých a moravských nemocnic, Asociaci krajských nemocnic, Svaz pacientů, Národní radu osob se zdravotním postižením, Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče a Lékařský odborový klub - Svaz českých lékařů.

Vláda Bohuslava Sobotky se bude zabývat výdajovými rámci pro příští rok ve středu. Podle krizového štábu by se měla platba státu za děti, důchodce či nezaměstnané srovnat s tím, co hradí lidé bez zdanitelných příjmů.

Příspěvek za každého z téměř šesti milionů státních pojištěnců činí 870 korun měsíčně, příští rok by podle návrhu ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD) měl stoupnout na 1007 korun. Zdravotnictví by dostalo navíc 9,88 miliardy.

Štáb v prohlášení uvedl, že personální krize v nemocnicích vrcholí. „Z důvodu nedostatku personálu snižují nemocnice počty lůžek, zavírají oddělení, hrozí uzavírání některých nemocnic a dominový efekt na celou nemocniční síť s fatálním dopadem na pacienty," píše se v něm.

Řešení je prý teď v rukou vlády, věc totiž podle krizového štábu přesahuje možnosti ministra zdravotnictví. Krizi prý není možné řešit bez razantního navýšení platů a mezd a tomu odpovídajícího přesunu finančních zdrojů do nemocnic.

Nárůst nižší než požadovaných deset miliard povede podle krizového štábu k dalším odchodům lékařů a sester, následně k rozpadu nemocniční sítě, potažmo celého systému poskytování péče.

Témata:  zdravotnictví nemocnice vláda

Aktuálně se děje

10:06

Srbsko se vzdává Ruska. Přibližuje se k NATO

Srbsko, jakožto kandidátská země pro vstup do EU je jednou z předních zemí na Balkánském poloostrově, která disponuje jednou z nejsilnějších armád v regionu. Jeho podpora je v kontextu evropských geopolitických snah více než důležitá. Historicky bylo Srbsko blíže k politice Kremlu, což se ale podle současných událostí mění. Srbové se stále více orientují na západní hodnoty a spojenectví.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy