Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mládek bude jednat s insolvenčním správcem OKD

Jan Mládek /ČSSD/ ministr průmyslu a obchodu
Jan Mládek /ČSSD/ ministr průmyslu a obchodu
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – O situaci kolem OKD bude ve středu jednat ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD) s insolvenčním správcem černouhelné firmy OKD Lee Loudou.

Mládek bude chtít, aby se správce pokusil sehnat peníze na provoz OKD od bank a soukromých subjektů, pokud se to nezdaří, je stát připraven půjčit OKD prostřednictvím státního podniku Diamo.

„Pokud se mu to nepovede, naše ministerstvo je připraveno předložit materiál na vládu. Podle něj by stát půjčil peníze firmě Diamo, která by pana správce mohla podpořit," řekl ministr. Pokud by stát půjčil OKD, chtěl by mít podle Mládka silnou pozici a dění v OKD ovlivňovat.

V tuto chvíli stát pohledávky vůči OKD nemá, není prý ale vyloučeno, že v budoucnu vzniknou. „Největší riziko je v tom, že firma nebude platit sociální pojištění, nebude platit zálohu na daň ze závislé činnosti, kterou každý měsíc odvádí státu. Zatím máme zjištěno, že v dubnu za březen všechno zaplatili," vysvětloval Mládek.

Náměstek ministra financí Ondřej Závodský dnes uvedl, že ministerstvo je proti tomu, aby část zaměstnanců, kteří by byli z OKD propuštěni, zaměstnalo Diamo, nebo aby propuštění pracovníci dostávali zvláštní příspěvky od státu.

„Chci doufat, že pan ministr (financí Andrej) Babiš změní názor a od odmítání a popírání problému přijme politiku, že je potřeba se zabývat jak sociálními dopady, řešením ekologických škod, tak i případným fungováním firmy. Tak, aby po dobu insolvence bylo na mzdy a firma i nadále těžila uhlí," dodal ministr.

Témata:  Jan Mládek OKD

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 8:44

Izrael v noci zaútočil na Írán, tvrdí tisk

Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho víkendový útok.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy