Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pražské letiště odbavilo za pololetí o pětinu více cestujících. O které destinace je největší zájem?

Letiště Václava Havla Praha
Letiště Václava Havla Praha
Foto: Jan Zýka, EuroZprávy.cz

Praha - Pražské Letiště Václava Havla odbavilo během letošního prvního pololetí 6,76 milionu cestujících, meziročně o 21 procent více. Nejnavštěvovanější zemí podle počtu cestujících byla Velká Británie, nejoblíbenější destinací se v prvních šesti měsících roku stala Moskva, která tak předběhla o jeden stupínek Paříž.

Pražské letiště očekává, že se celkový počet odbavených cestujících za celý letošní rok přiblíží hranici 15 milionů. Důvodem je větší nabízená sedadlová kapacita, a to, že letadla létají plnější.

"Tento trend pokračuje již od září 2016, současná obsazenost letadel se blíží v průměru 80 procent, což je velmi vysoké číslo," uvedl předseda představenstva pražského letiště Václav Řehoř.

Růstu počtu cestujících pak pomůže i skutečnost, že do druhé poloviny roku jsou započítávány i silné prázdninové měsíce.

Cestující na linkách po Evropě tvořili podle statistik 90 procent všech pasažérů. Počet cestujících mezi Prahou a Afrikou proti loňsku meziročně vzrostl o 81 procent. O 70 procent více cestujících směřovalo na Dálný východ a o téměř 21 procent na Blízký východ. Počet lidí letících na linkách mezi Prahou a Ruskem meziročně stoupl o 39 procent, o dva procentní body menší růst zaznamenala Itálie.

Témata:  Letiště Václava Havla Praha cestování Praha

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy